eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Sterrenchef bezorgt patiënten ‘wereldse’ maaltijden  

Bruno Tison

People Magazine eert Michelin-sterrenchef Bruno Tison voor zijn rol bij het opwaarderen van maaltijden in 21 ziekenhuizen van Northwell Health in New York. De waardering veranderde van ‘oneetbaar’ in ‘werelds.’    

Dit blijkt uit een terugblik van People Magazine. Deze gaat terug tot 2016. Chef Sven Gierlinger van Northwell Health kreeg de opdracht om een ​​chefkok aan te nemen die de benadering van eten en drinken van het bedrijf kon “herdefiniëren.”

Dat was nodig. De maaltijden in de 21 ziekenhuizen van Northwell werden door personeel en patiënten destijds vernietigend beoordeeld. Van ‘oneetbaar’ tot ‘smaakt naar plastic.’ De chefkok die werd gezocht,  moest gaan zorgen voor lekkere, gezonde maaltijden.

Michelin-sterrenchef Bruno Tison werd aangetrokken om het voedselsysteem in Northwell te herzien. Tison die 13 jaar chef-kok was in het Plaza Hotel in New York City, schrok zich een hoedje. Waar moest hij beginnen? Negentig procent van het eten was diepgevroren of voorverpakt.

“Het eten was verschrikkelijk. Het was eng!”

Over de situatie die hij aantrof, zegt Tison: “Ze hadden geen bekwame chef-kok. De keukenapparatuur viel uit elkaar. Dus je kunt je voorstellen dat het eten gewoon verschrikkelijk was. Het was eng.”

Maar hij ging aan de slag, rekruteerde topchefs van over de hele wereld die nog nooit in een ziekenhuiskeuken hadden gewerkt, maar wel wisten hoe ze verse ingrediënten moesten gebruiken om gezonde, op bestelling gemaakte gerechten te creëren.

De waardering voor de maaltijden steeg met sprongen

Hij verbeterde ook de keukens en werkte samen met de diëtisten van de ziekenhuizen. De diversiteit aan maaltijden werd vergroot, van Aziatisch tot Latijns Amerikaans tot koosjer met alle voedingsbehoeften voor patiënten en hun verschillende behandelplannen, zo meldt People.com. Wereldse maaltijden. Een enorme klus om het zover te krijgen.   

“Het gaat erom een ​​nieuwe cultuur rond voeding in de gezondheidszorg te creëren en ervoor te zorgen dat die cultuur en die visie door het hele systeem gaan”, legt Tison uit.  Nieuwe menu’s en seizoenspecialiteiten deden hun intrede. De waardering voor de maaltijden steeg met sprongen. Voor People Magazine een reden om Tison nog eens in de schijnwerper te zetten.   

AM Fish