eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Studenten koken samen met ouderen

Samen Dementievriendelijk

Een groepje studenten Social Work van de Hogeschool Utrecht kookt samen en voor ouderen met beginnende dementie. Dit gebeurt op maandagen, zo meldt RTV Utrecht.   

Dit gebeurt in het kader van de kookworkshop georganiseerd door Samen Dementievriendelijk en Steunpunt Mantelzorg. Studenten worden gekoppeld aan ouderen met beginnende dementie. Samen koken ze een driegangenmenu  dat ze zelf hebben uitgezocht.

De deelnemers dragen shirts met daarop de tekst ‘Samen Dementievriendelijk’. De combinatie van ouderen en studenten is een sterke, zo blijkt uit de bijdrage van RTV Utrecht.  Coördinator Margot Bosma zegt daarover: “Ze kunnen allebei van elkaar leren, omdat ze toch een andere kijk op het leven hebben en andere vragen stellen.”

Soep en lasagne

Tijdens het bezoek van RTV Utrecht staan soep, lasagne en appelbollen op het menu. De ouderen maken de boodschappenlijst, de studenten doen de boodschappen. Bij het koken worden de taken verdeeld al wordt er links en rechts nog wel eens wat vergeten. Is dat eitje nu wel of niet toegevoegd? Maar dat mag de pret niet drukken. “Het gaat er vooral om dat we samen plezier hebben.”

Deelnemer Albert zag van tevoren erg op tegen de workshop. Hij maakte zich zorgen om zijn beperking, ook al is die vaak niet zichtbaar. Dat viel reuze mee. “Ik wil nu eigenlijk niet meer weg!”, zegt hij tegen de verslaggever.

Onderdeel van project

De kookworkshops, zo meldt de Utrechtse zender, zijn onderdeel van een groter project om Nederland dementievriendelijk te maken. Zie hier de reportage van RTV Utrecht.

AM Fish