De Zorggroep biedt op de locaties in Baarlo en Venlo enkele studenten een kamer aan tegen een “schappelijke prijs”, meldt Skipr. In ruil hiervoor moeten de studenten een aantal uren besteden aan vrijwilligerswerk, aan koken bijvoorbeeld. Het idee is niet nieuw.
Op beide locaties zijn twee kamers beschikbaar voor de studenten. De student hoeft geen zorgachtergrond of zorgopleiding te hebben en zal geen zorgtaken verrichten. Een student kan wel samen met de bewoners een kopje thee drinken, een spelletje doen, gaan wandelen, helpen met Facetimen, naar muziek luisteren of meehelpen met koken.
Het bedrijf Roommit selecteert studenten die maatschappelijk betrokken zijn en affiniteit hebben met de oudere bewoners. “Het is een mooie win-winsituatie”, schrijven de organisaties in een persbericht. “De studenten krijgen de mogelijkheid een goedkope kamer te huren en ouderen krijgen een beetje extra hulp en ondersteuning.”
Beide organisaties denken dat er een mooie band kan ontstaan tussen verschillende generaties op één locatie. Bovendien is het vrijwilligerswerk van waarde voor de bewoners. “Aangezien de groep vrijwilligers steeds kleiner wordt zijn we blij met deze oplossing”, meldt De Zorggroep.
Het idee om studenten te laten wonen in een zorginstelling in ruil voor vrijwilligerswerk is niet nieuw. Woonzorgcentrum Humanitas in Deventer startte hier eind 2012 al mee. In Utrecht is een voormalige zorgvleugel van De Saffier verbouwd tot studentenwoningen.
In woonzorgcentrum Vreedenhoff in Arnhem wonen vijf studenten. Zij betalen een lage huur en doen 20 uur per maand vrijwilligerswerk in het woonzorgcentrum.