eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Veganist voelt zich tot last in ziekenhuis

Alliantie Voeding in de Zorg

Veganisten in het ziekenhuis voelen zich bezwaard en tot last. Dit omdat er voor hen geen volwaardige maaltijd beschikbaar is. Een en ander blijkt uit onderzoek van Alliantie Voeding in de Zorg.    

Het ‘ziekenhuissysteem’ is nog niet ingesteld op de veganistische patiënt. Hierdoor is deze groep vaak aangewezen op vrienden en familie. Een andere mogelijkheid is  dat veganisten concessies doen aan hun levensovertuiging dan wel gezondheidswensen, aldus de onderzoekers Nina Gerritsen en Leonie Horne.  

Niet voedingsrijk

Vaak is de uiteindelijke, bij elkaar geraapte maaltijd, zo wordt toegevoegd, niet zo voedingsrijk als de gemiddelde ziekenhuismaaltijd. “Zo wordt bijvoorbeeld het vlees- of visproduct weggelaten, maar niet vervangen door een plantaardig alternatief. Hierdoor krijgt de veganistische patiënt vervolgens minder eiwit binnen.”

Bovenstaande aspecten hebben een negatief effect op de kwaliteit van leven en de patiëntbeleving van de veganistische patiënt. Hij of zij voelt zich bezwaard, tot last en zelfs minderwaardig, melden de onderzoekers.

Voedingsassistenten

Voedingsassistenten willen de veganistische patiënt graag helpen, maar beschikken niet over de juiste kennis en tools, zo wordt vastgesteld. De alliantie staat op het standpunt dat elke patiënt in het ziekenhuis recht heeft op een goede maaltijd, ook de veganisten.

De alliantie laat weten dat er een ‘tool’ ontwikkeld wordt, als onderdeel van de toolkit van Goede Zorg Proef Je, om de patiënttevredenheid te verbeteren. “Daarna zal de tool ook beschikbaar zijn voor alle zorginstellingen die willen veranderen naar een gezond en duurzaam aanbod.”

AM Fish