eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Vegetarische balletjes vervangen saucijs

Martini Ziekenhuis

In het restaurant en het paviljoen van het Martini Ziekenhuis in Groningen zijn ongezonde producten vervangen door gezonde. Vegetarisch balletjes nemen de plaats in van saucijzenbroodjes. En er gaat nog meer gebeuren. (foto: Martini Ziekenhuis)

Ook de gefrituurde snacks zijn uit het assortiment van het restaurant geschrapt. Volkoren broodjes met vegetarische balletjes en verse maaltijdsalades komen ervoor in de plaats. Dat zorgt overigens wel voor discussie, want de meningen over dit onderwerp verschillen, zegt Roel Baarda, manager hotelservices op de site van het ziekenhuis. Hij vindt dat niet erg. “Het is goed om het gesprek met aan te gaan.”

Totaalaanpak

De aanpassingen maken deel uit van een totaalaanpak waarin gezond eten een belangrijke plaats krijgt. Het Martini Ziekenhuis kiest voor een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers. “We zijn een van de Nederlandse ziekenhuizen die voorop lopen in de ontwikkeling van een gezonder voedingsconcept.”

Baarda laat weten nadrukkelijk te kiezen voor voeding die bijdraagt aan herstel en het voorkomen van gezondheidsproblemen bij patiënten. “Hierbij maken we gebruik van wetenschappelijke inzichten en gaan we ook zelf onderzoek doen.”

Testen

Komend najaar start het ziekenhuis met het testen van het nieuwe aanbod, zo wordt gemeld. Het gaat om meerdere eetmomenten per dag, kleinere porties. Zo kan de eiwitinname verhoogd worden. “We willen met een breed assortiment beter inspelen op de persoonlijke behoeften en voorkeuren. De ene patiënt is immers de andere niet!”

Het Martini Ziekenhuis sloot zich aan bij het Nationaal Preventie Akkoord. Hierin hebben de overheid en maatschappelijke organisaties afgesproken zich in te zetten voor een gezonder Nederland. De afspraak dat 50% van de ziekenhuizen in 2025 een gezond voedingsaanbod heeft. In 2030 moet dat 100% zijn.

AM Fish