eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Vermoeidheid speelt zorgmedewerkers parten

Naweeën corona

Zorgmedewerkers kampen met de naweeën van de extra inspanningen die ze als gevolg van corona wekenlang hebben geleverd. Ze zijn vermoeid. Op sommige plaatsen stijgt het ziekteverzuim.

Dit blijkt uit een reportage in NRC. De krant meldt dat de medewerkers wekenlang vooraan stonden in de strijd tegen corona. Vooral op intensive care-afdelingen en in verpleeghuizen maakten de medewerkers lange, zware dagen.

Uitpuffen

Duizenden zorgmedewerkers puffen nog uit van de meest intensieve werkmaanden van hun leven, aldus NRC. “Ze denken terug aan de eenzame dood van patiënten, zonder familie, zonder liefde.”

NRC citeert psycholoog Annemiek Nooteboom: “Velen van hen zijn zó uitgeput van de eerste golf, dat het eigenlijk onverantwoord zou zijn om ze bij een tweede golf te laten werken.”

Ziekteverzuim gestegen

Het ziekteverzuim in ziekenhuizen is momenteel hoger dan normaal. In het Tilburgse ETZ is het ziekteverzuim zelfs verdubbeld naar tien procent. “Anderen zijn niet ziek, maar wel moe. Soms zelfs nog na hun vakantie.”

In de reportage vertellen verpleegkundigen en andere medewerkers dat ze tijdens de hectische coronamaanden veel uren maakten zonder aan rust toe te komen. De medewerkers storen zich overigens aan jongeren die feesten en geen afstand houden. Anderen voelen zich in de steek gelaten door de politiek.     

Geef een reactie

AM Fish