eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Verpleeghuizen stromen straks weer vol

Organisaties

Verpleeghuizen zullen weer volstromen als de situatie met betrekking tot corona straks weer enigszins is hersteld. Dat zeggen Actiz en Mantelzorgnl.

Beide organisaties reageren op de daling van het aantal bewoners van verpleeghuizen van 120.000 tot 105.000. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Sinds het coronavirus rondwaart komen er nauwelijks nieuwe bewoners bij terwijl de sterfte hoger ligt dan normaal.

Ouderen die op de nominatie voor een verpleeghuis staan, stellen hun verhuizing uit. Dat heeft twee oorzaken: ze zijn bang voor besmetting en ze kunnen in de huidige situatie geen bezoek ontvangen als ze eenmaal in het verpleeghuis wonen. De laatste oorzaak zou zwaarder wegen dan de eerste.

Zelf laten kiezen

Carin Gaemers die samen met Hugo Borst in 2016 een manifest schreef met betrekking tot de ouderenzorg, stelt voor om verpleeghuisbewoners zelf te laten kiezen: wel of geen bezoek ontvangen.

In het AD laat ze weten dat het voor sommige verpleeghuisbewoners heel zwart-wit is. “Liever dood door corona dan door eenzaamheid.” Ze is van oordeel dat verpleeghuizen ervoor moeten zorgen dat het bezoek op een veilige manier kan plaatsvinden.

AM Fish