Voedingsassistenten en andere gastvrijheidsmedewerkers in de zorg verdienen meer waardering dan ze nu krijgen. Dat zegt Maarten Bijlsma, algemeen bestuurslid van WijGastvrij, in een interview met Uitblinkersindezorg.nl.
De medewerkers worden geconfronteerd met strenge protocollen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, zegt Bijlsma. “Die strenge maatregelen dringen gastvrijheid naar de achtergrond. Logisch, want die maatregelen zijn noodzakelijk. Gastvrijheid staat nu even niet meer op de eerste plaats.”
Glimlach achter masker
De afdelingen waar corona-patiënten verblijven, worden met de grootst mogelijk omzichtigheid benaderd. De voedingsassistenten dragen beschermende kleding. Bijlsma: “De glimlach die wij zo belangrijk vinden, gaat schuil achter mondmaskers.”
Op de afdelingen waar geen corona-patiënten aanwezig zijn, kan de normale gang van zaken in de meeste gevallen wel doorgang vinden.
Medici en verpleegkundigen krijgen veel waardering van het publiek: applaus, bloemen, taart, gebak. Medewerkers die zich met eten, drinken en gastvrijheid bezighouden, moeten het doen met hier en daar een bescheiden schouderklopje.
Bijlsma: “Zij verdienen meer aandacht en meer waardering. Het enige signaal wat ik tot nu toe in de media met betrekking tot gastvrijheidsmedewerkers heb vernomen, was afkomstig van Mark Rutte. Hij sprak zijn waardering uit voor medewerkers die om de zorg heen hun werk doen. Een beetje karig allemaal.”
Moeite
Houden de gastvrijheidsmedewerkers het allemaal vol?
“Je hebt twee categorieën verneem ik van collega’s in den lande. De ene categorie is heel nuchter, die slaat zich erdoor heen. De andere categorie trekt het zich erg aan. Deze mensen gaan eronder gebukt. Ze hebben er moeite mee.”
“Namens Wijgastvrij wil ik zeggen; wij hebben begrip voor jullie, hou vol, er komen ook weer andere tijden. Patiënten, cliënten en collega’s zou ik willen vragen om ook begripvol te zijn en empathie te tonen. Door de ongewone omstandigheden schiet dat er hier en daar nog wel eens bij in.”
Sondevoeding
Over de voeding in ziekenhuizen en verzorgingshuizen in relatie tot corona horen we niet zo veel. Worden er in deze tijd nog extra eisen aan voeding gesteld?
“Corona-patiënten op de ic krijgen sondevoeding. Als ze herstellen en later op gesloten afdelingen terechtkomen, krijgen ze weer de gewone maaltijden. De uitdaging is om in deze tijd met strikte protocollen het eten en drinken toch op een aantrekkelijke manier te serveren.”
Dat is lastig omdat men op veel plaatsen gebruik maakt van disposables en plastic bestek in plaats van porselein. Ze doen dat om besmettingsgevaar te voorkomen. Door maaltijden vrolijk aan te kleden en verrassend te presenteren kun je er toch nog iets leuks van maken.”
Blijf communiceren
Heb je nog een tip voor de collega’s in het land?
“Blijf dingen uitleggen, blijf communiceren. En natuurlijk de tip die je overal hoort: houd je aan de regels zodat we besmetting zoveel mogelijk voorkomen. Dat is nu even het allerbelangrijkste.”