De Zonnebloem verzorgt jaarlijks met behulp van 30.000 vrijwilligers vakanties voor mensen met een lichamelijke beperking. Onder de vrijwilligers bevinden zich zorgmedewerkers die hun vrije tijd inruilen voor één of meer weken varend zorgen.
Komende tijd plaatsen we interviews met twee vrijwilligers uit de zorg en een boordverpleegkundige in vaste dienst van de Zonnebloem. Deze verhalen verschijnen in Uitblinkers 23.
De vrijwilligers met een baan laten hun vakantie geheel of gedeeltelijk schieten om op het schip – van maandag tot en met zaterdag – hun diensten aan te bieden. Ze maken lange dagen, van 7.00 uur tot laat in de avond. Ze doen dit omdat hun zorghart hen dat ingeeft, zo krijgen we te horen als we op vrijdagmiddag 22 juli op het schip aanwezig zijn.
Als je dat werk gaat doen en het bevalt, dan word je bevangen door het Zonnebloemvirus. En daar kom je niet meer vanaf, zo blijkt. Het is aanpoten, hard werken, uren maken, maar ook dankbaarheid ontvangen en genieten van een fijne sfeer. Want iedere vrijwilliger wil hetzelfde: de gasten een geweldige week bezorgen. En ’s avonds zijn er activiteiten, diners en feesten.
De gasten met beperkingen komen al dan niet met hun partner aan boord. Ze betalen voor de reis. De Zonnebloem betaalt de voorzieningen, zoals zorg en aangepaste kamers en badkamers. De organisatie wordt gefinancierd door donateurs, waaronder enkele grote, zoals de VriendenLoterij.
Het schip MPS de Zonnebloem vaart overdag of ’s nachts, net hoe het uitkomt. Doorgaans zijn er naast de dertien vaste bemanningsleden 69 gasten en 63 vrijwilligers aan boord. Vaak zet het schip vanuit thuisbasis Arnhem koers naar Duitsland, soms naar België.
Een andere keer wordt het een rondje IJsselmeer. In de week van ons bezoek werd onder meer aangelegd in Nijmegen, in verband met de Vierdaagse, in Dordrecht en Wijk bij Duurstede.
Aan boord van het 108 meter lange schip bevinden zich aangepaste kamers voor de gasten. Met rails aan het plafond om ze – gezeten in een soort hangmat – voor de transfer richting badkamer te kunnen schuiven. Een van de badkamers is uitgerust met speciale voorzieningen voor mensen die normaal gesproken niet in bad kunnen.
Koks verzorgen vanuit een ruime keuken de maaltijden. Ze koken vers en houden uiteraard rekening met diëten en allergieën. De vrijdagavond na ons bezoek staat er een captains diner op het programma. Vijf gangen, compleet met toespraken en voordrachten van gedichtjes.
Vrijwilligers, medewerkers en gasten kleden zich voor dit galadiner extra netjes. Het is de laatste avond van de reis aan boord van het schip dat aan zijn zestiende jaar bezig is. De volgende morgen is het ontschepen en weer terug naar de eigen woonplek.
Bovenstaand verhaal – Zonnebloem deel 1 – is onderdeel van een reportage in Uitblinkers 23. Op deze site verschijnen ook nog twee interviews met zorgvrijwilligers en een met een boordverpleegkundige. Uiteraard is de complete reportage in Uitblinkers 23 te lezen. Zie ook de digitale versie.