eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Wat doe je als cliënt ongezond eet?

Ethiek in de zorg Ethiek

Een cliënt die ongezond eet en zichzelf verwaarloost. Zeg je daar wat van of laat je het zo? Een ethische kwestie.  

Ethiek speelt overal een rol, maar vooral in de zorg. Kwesties die met leven en dood te maken hebben, maar ook vraagstukken van een andere orde zijn van belang. Als het gaat om eten, drinken en gezond leven bijvoorbeeld.

Snoeppot weg  

CNV Zorg & Welzijn vraagt aandacht voor dit thema. Een thema dat bijna iedereen in de zorg raakt. De vakbond draagt een voorbeeld aan. “Stel, je patiënt of cliënt verwaarloost zich en eet vaak ongezond. Zeg je daar wat van? Of is dat de verantwoordelijkheid van de patiënt? En moet je zelf het goede voorbeeld geven en de snoeppot van je werkplek weghalen?”

Moet je zelf de snoeppot verwijderen?

De vragen worden vervolgens niet beantwoord. Kan ook niet, want voor ethische dilemma’s bestaan geen kant-en-klare oplossingen. Maar er moet wel over gesproken worden. Geef de betreffende medewerkers verschillende inzichten mee zodat ze zelf een besluit kunnen nemen, adviseert CNV Zorg & Welzijn.

Terugkijken

Daarnaast zou er ook teruggekeken moeten worden. “Hoe heb ik gehandeld? Kritische vragen stellen, dat is de taak van de ethiek.”

Tijdens de coronacrisis staan zorgmedewerkers voor nog meer lastige keuzes. “Mag je nog wel knuffelen met bewoners in de gehandicaptenzorg? Moet je jezelf ziekmelden als je tot een risicogroep behoort, of gaat het algemeen belang voor?”

Medewerkers ondersteunen

Een aantal zorgorganisaties ondersteunt het personeel actief bij het maken van deze afwegingen. Dat moeten er meer worden, vindt CNV Zorg & Welzijn. “Wij vinden dat alle zorgaanbieders deze ruimte moeten bieden. Juist nu moet er ruimte zijn om de impact van moeilijke beslissingen met elkaar te delen.”

AM Fish