eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Wat opviel in 2022

Jaaroverzicht Uitblinkers

Ofschoon veel medewerkers in de zorg drukke dagen doormaken is 2022 zo goed als gelopen. Straks is het over en uit. Terugblik op hoogte- en dieptepunten.

Januari 2022

In zijn column stelt Michel Overwijk, voorzitter van WijGastvrij, vast dat er de afgelopen vijf jaar veel is veranderd in de zorg. “De focus ligt nu meer op eten, drinken en al die uitblinkers die zich daarvoor inzetten. Hogere opleidingsniveaus zijn noodzakelijk”,  schrijft hij. En zo is het.

Michel Overwijk pleit voor hogere opleidingsniveaus.

Februari 2022

Zorgmedewerkers zouden 6 tot 9 procent meer moeten gaan verdienen, laat ActiZ weten. Voeren we die stijging niet door dan loopt het tekort aan personeel verder op, aldus de branchevereniging van zorgorganisaties. Ofschoon de salarissen inmiddels zijn gestegen is het tekort aan medewerkers niet opgelost. Ook niet een beetje.

Zorgmedewerkers zouden meer moeten verdienen, aldus ActiZ in februari.

Maart 2022

Verzorgenden en verpleegkundigen kijken bijna neer op functies zoals helpende en woonbegeleider, zo blijkt uit een discussie op sociale media. Daaruit komt naar voren dat het niet overal koek en ei is in de zorg. In kringen van helpenden, woonbegeleiders en voedingsassistenten wordt geklaagd over ‘een kloof’ die zich moeilijk laat dichten. De aangedragen ‘oplossing’: laat niet over je heen lopen, maak het probleem bespreekbaar.

Er is sprake van een kloof tussen verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers, zo werd duidelijk.

April 2022

Een grote groep zorgmedewerkers ondervindt heel nadrukkelijk de negatieve gevolgen van de prijsstijgingen. Dit laat mentaal sporen na bij medewerkers die daarnaast kampen met een hoge werkdruk en de naweeën van corona, zo blijkt uit onderzoek  dat PGGM&CO (pensioenuitvoeringsorganisatie) heeft laten uitvoeren. De organisatie is van oordeel dat chefs en managers dit probleem bespreekbaar moeten maken.

Een grote groep zorgmedewerkers kampt met geldgebrek, aldus PGGM&CO.

Mei 2022

Eindelijk was het zover na al dat coronagedoe. Op 19 mei vond het Festival van de Gastvrijheid plaats, georganiseerd door WijGastvrij. Richard de Hoop was een van de artiesten. “Heb vertrouwen in elkaar en zorg ervoor dat teamleden hun ideeën naar voren kunnen brengen.” Hij liet weten dat conflicten er zo nu dan bij horen. “Zonder conflicten kan een team niet goed functioneren.”

Richard de Hoop trad op tijdens het Festival van de Gastvrijheid.

Juni 2022

Shoja Hamidi en het zangduo Mick en Henk hebben de Uitblinkers Awards gewonnen. Ze deden dat tijdens een spannende finale op woensdag 15 juni in Jaarbeurs Utrecht op de Zorgtotaal. Uitblinkers en WijGastvrij verleenden op deze beurs drie dagen lang gastvrijheid aan relaties en belangstellenden.    

De finalisten van de Uitblinkers Awards 2022.

Juli 2022

Zo nu en dan laait corona weer op. In juli was dat het geval. In sommige verpleeghuizen moesten medewerkers met corona noodgedwongen doorwerken. Meer verpleeghuisorganisaties overwogen deze maatregel in te voeren als de continuïteit van de zorg in gevaar zou komen. Helaas hebben we nu op 21 december 2012 weer met een opleving van het virus te maken.

Doorwerken met corona. Soms was dat noodzakelijk.

Augustus 2022

Kaviaar, kreeft en champagne in het ziekenhuis. Voor mensen die het kunnen betalen. De eerste klas zou weer moeten worden ingevoerd, oppert Lorenzo Ledel (64) in Uitblinkers. Hij denkt niet dat dat geld gaat kosten. “Integendeel, ziekenhuizen kunnen daar goed aan verdienen.” Het idee van Ledel is vooralsnog niet opgepakt.

Lorenzo Ledel pleit voor kreeft en kaviaar in het ziekenhuis.

September 2022

Zelfbedachte eiwitrijke hapjes, vers koken en een restaurant dat uitsluitend gezonde gerechten en dranken biedt. Geen frites en frikandellen meer. WijGastvrij organiseerde een excursie in het LUMC te Leiden die binnen twee dagen was volgeboekt. De excursie vond plaats in de ochtend van 28 september.

De excursie naar het LUIMC was binnen twee dagen volgeboekt.

Oktober 2022

Altijd alles maar voor lief nemen is ook niet goed. Horecakoks laten weten dat ze gek worden van al die dieetwensen. Mensen zouden meer begrip mogen tonen voor de extra arbeid en stress die dit met zich meebrengt, zo blijkt uit een reportage in De Gelderlander. In deze reportage worden overigens geen zorgkoks ten tonele gevoerd.

Horecakoks over dieetwensen: “Het mag wel wat minder.”

November 2022

Als het gaat om voeding in de zorg voeren duurzaam en gezond de boventoon. Bitterballen leggen het af. Maar dat is niet overal zo. In het HagaZiekenhuis in Den Haag kiezen ze bewust voor de bitterbal, ook voor patiënten. Dat standpunt levert in de zorg veel bijval op, zo blijkt uit discussies op LinkedIn.     

In het HagaZiekenhuis kiezen ze voor de bitterbal.

December 2022

Diploma’s afschaffen, werkend leren en modules invoeren, zodat je nieuwe medewerkers meteen kunt inzetten in de zorg. Deze oproep werd gedaan tijdens het symposium ‘Ontdek kansen op de arbeidsmarkt’ van WijGastvrij op 7 december in het ZiN Inspiratielab van Van Hoeckel (Sligro). Hiermee sloot WijGastvrij het verenigingsjaar 2022 af.

En wij sluiten hiermee het jaaroverzicht af. Een voorspoedig 2023 toegewenst!

Roland de Groot van Threewise was een van de sprekers. “Zullen we de diploma’s afschaffen?”
AM Fish