eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Zingen in de zorg

Live muziek

Muziek kan mensen die afhankelijk zijn van zorg extra raken. Tot tranen toe. Zeker als het om live uitvoeringen gaat. Steeds meer muzikanten spelen daarop in door op te treden in zorgcentra en ziekenhuizen. Zie de de reportage van Uitblinkersindezorg.nl.

De combinatie muziek en zorg is een vruchtbare. Maar dan moet het wel de juiste muziek op de juiste plaats zijn. Die match is er steeds vaker. Een groeiende groep muzikanten treedt op in zorgcentra en ziekenhuizen.

Sommige zangers zijn erg goed, anderen zijn matig.

We gaan na wat de markt de bieden heeft aan live muziek. Via Google en vooral YouTube treffen we muzikanten. Sommigen zijn erg goed, anderen matig en weer anderen ontberen ieder talent. We gaan op zoek naar de pareltjes.

We vinden verschillende duo’s die zuiver en meeslepend zingen. Zangers en zangeressen die de handen op elkaar krijgen en mensen in beweging brengen. Met twee van deze duo’s hebben we een gesprek: Mick & Henk uit Zwolle en Astrid & Anneke uit Leeuwarden en Sneek.

Mick & Henk

Mick & Henk zijn gangmakers. Ze behaalden met hun meezingers – zoals ‘Green Green Grass of Home’, ‘Blueberry Hill’ en ‘Het Kleine Café aan de Haven’ – in 2019 zelfs de finale van The Voice Senior. De in Zwolle woonachtige zangers kregen de juryleden Gordon en Gerard Joling aan het swingen. Dat ze de hoofdprijs op een haar na misten, deert ze niet. Henk Klompenmaker: “Het was een geweldige ervaring.”

De beide zangers zijn hun hele leven al bezig met muziek. Acht jaar geleden startten ze als duo en begonnen ze op te treden in zorginstellingen in Zwolle en wijde omgeving.

Mick & Henk (r) brengen meezingers op de planken.

Een medewerkster van een zorgcentrum zette hen op het spoor. Ze belde Henk. “Een van onze bewoners is wanhopig, kunnen jullie komen en hem afleiding bezorgen?”, vroeg ze, een tikje wanhopig. Dat deden Mick & Henk. Daarmee boorden ze een nieuwe categorie fans aan. 

Meezingers

Ze brengen meezingers op de planken. Tijdens en na de optredens ontstaan er contacten met bewoners en medewerkers. Een vrouw van over de 80, vertelt Klompenmaker, bleek alle nummers van Frank Sinatra mee te kunnen zingen. “Ze vertelde ons dat haar man op de grote vaart zat en dat zij geregeld meeging. Zo belandde ze onder meer in Amerika en bezocht daar concerten van Frank Sinatra.”

De vrouw ging in gedachten weer terug naar die prachtige tijd. Ze werd enthousiast, zegt Klompenmaker. “Zo gaat het vaker. Je raakt aan de praat en je bouwt een band op met die mensen. Leuk voor die mensen en leuk voor ons.”

Persoonlijke muziek

Corona trok een streep door veel optredens. Ook Mick & Henk moesten verstek laten gaan. Maar waar mogelijk vertoonden ze toch hun zangkunsten. Desnoods buiten in de tuin of op de stoep van het betreffende zorgcentrum. De fans kunnen overigens ook de eigen cd van het duo bestellen.

Live muziek in de zorg
Ondanks corona werd er toch opgetreden. Desnoods buiten.

 En er zit nog meer aan te komen. Het duo is van start gegaan met verzoeknummers voor kwetsbare mensen. Ze spitsen deze toe op de persoon. Eenieder kan deze nummers aanvragen. “Ze kunnen die dan via YouTube of Spotify bekijken en beluisteren.” Zie de pagina van het duo op Facebook.

Astrid & Anneke

Astrid & Anneke is het tweede duo dat opvalt. Veelal met melodieuze, tweestemmige muziek. Ook zij zijn al jaren met muziek bezig, maar als duo gingen ze pas in april 2020 van start. Een oproep ‘Muzikanten gevraagd’ vanuit de zorg bracht ze op het idee.

Eerst deden ze een try-out bij de ouders van Anneke op de stoep, zonder samen te hebben kunnen oefenen. Dat ging goed, de volgende dag al traden ze op bij Zorgcentrum Frittemahof in Sneek.

Dat smaakte naar meer. Intussen hebben ze er in de maanden april, mei, juni en begin juli tijdens de coronalockdowns ruim veertig optredens in de ouderenzorg opzitten, voornamelijk in Friesland. Meestal buiten.  

Soms was buiten optreden lastig. Die ene keer dat ze aan de straatkant van een zorgcentrum zongen terwijl de ramen niet open konden. Anneke: “We hebben een microfoon die was aangesloten op de boxen in het huis, buiten geplaatst, zodat de mensen de muziek binnen toch konden horen.”

Speciale tarieven

Het duo beschikt inmiddels over een eigen geluidsinstallatie. Een geluidstechnicus – Jasper, de zoon van Anneke – vergezelt hen tijdens de optredens.

Er worden kosten gemaakt en ze moeten zelf ook ergens van leven. Anneke: “We hanteren voor de zorg speciale tarieven. Daar wordt goed op gereageerd, als corona tenminste een beetje mee wil werken.”

Lve muziek in de zorg
Astrid en Anneke (r): “Prachtig dat we dit teweeg kunnen brengen.”

In de ouderenzorg brengen ze uitsluitend Nederlandstalige muziek ten gehore, zoals ‘Het Dorp’, ‘Mag ik dan bij jou’ en ‘Laat me’. Nederlandstalige nummers vallen het meest in de smaak, zegt Anneke. “De ouderen voor wie wij optreden hebben de meeste beleving bij Nederlandse teksten.” Zie ook hun vertolking – in een live uitzending van Omrop Fryslan op 12 februari – van het nummer ‘Jij bent de liefde.’

De reacties wijzen dat uit. “Eerst zie je ze stilletjes aan tafel zitten, dan worden er voetjes opgetild, gaan er handen zwaaien, zie je de lach doorbreken en wagen sommigen zelfs een dansje. We hebben wel eens een vrouw met behulp van een rollator zien dansen. Dat roert ons. Prachtig dat je dat teweeg kunt brengen.” Zie de site van Astrid en Anneke.

Voor ziekenhuizen

Ook in ziekenhuizen wordt gemusiceerd. Bedside Buskers is een vrijwilligersorganisatie die sinds 2016 ziekenhuiskamerconcerten organiseert. Naar Amerikaans voorbeeld. Optredens op de kamers van patiënten.

Live muziek in de zorg.
Ravenna Moscoso verzorgt een Ziekenhuiskamerconcert.

Altijd akoestisch en onder begeleiding van een medewerker van het ziekenhuis. De muzikant of muzikanten maken een ronde van ruim twee uur. In dat tijdsbestek verzorgen ze een reeks kameroptredens.

Bedside Buskers heeft de activiteiten in coronatijd overigens stil moeten leggen. Intussen hebben elf ziekenhuizen zich aangesloten, zie de site van deze organisatie.

Music Award 2021

De Uitblinkers Awards voor de zorg kennen ook een categorie voor muzikanten: de Uitblinkers Music Award 2021. De winnaar gaat naar huis met een bokaal en een geldprijs van €250,-, beschikbaar gesteld door WijGastvrij.

Uitblinkers Awards
De Uitblinkers Awards staan ook open voor muzikanten.

De wedstrijden worden georganiseerd door het vakblad Uitblinkers, de nieuwssite Uitblinkersindezorg.nl en WijGastvrij, in samenwerking met de Vakbeurs Zorgtotaal. Op de Vakbeurs Zorgtotaal – de datum staat nog niet vast – vindt de finale plaats.

De drie genomineerde bands/ zangers treden dan op. Mensen die willen deelnemen of een ander willen opgeven, kunnen zich via ‘Awards’ inschrijven .  

AM Fish