eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Zorg moet veganistische maaltijd kunnen serveren

Doelstelling ToekomstProef

Instellingen en ziekenhuizen moeten in staat zijn om op verzoek een volwaardige veganistische maaltijd te serveren. Dat is een van de doelstellingen van ToekomstProef, een nieuw meetinstrument voor duurzame voeding in de zorg.

Het is tevens de bedoeling dat de zorg dagelijks minimaal één vegetarische optie aanbiedt wanneer er meer dan twee maaltijdopties zijn. De toepassing van plantaardige eiwitten moet worden gestimuleerd. Dat betekent dat eiwitrijke producten, zoals granen, peulvruchten, paddenstoelen, noten en algen, inclusief zeewier, vaker op het menu komen te staan.

De verhouding tussen plantaardige en dierlijke eiwitten zal op termijn verschuiven naar 70/30 of verder in de richting van plantaardig. Maar ToekomstProef gaat nog verder. De banquetingmap bevat straks alleen veganistische en vegetarische keuzes, zo wordt gemeld. Andere keuzes, zoals vlees en vis, kunnen op verzoek nog wel worden aangeboden.

“De zorg moet een voorbeeldfunctie vervullen”

Bij ToekomstProef zijn tal van partijen betrokken.

Bij ToekomstProef zijn tal van partijen betrokken, zoals het ministerie van VWS, Stichting Eten + Welzijn, MVO Nederland en Nevi. Ze werken samen met andere organisaties waaronder twaalf zorgaanbieders.

De gezamenlijke missie werd op 13 september bij Van Gelder Groente en Fruit Experience Center uitgesproken. Bedoeling is dat zoveel mogelijk partijen in de zorgsector zich aansluiten om de stappen in gezonde voeding en duurzaamheid binnen de zorg te versnellen.

“De zorg moet een voorbeeldfunctie vervullen”, zei Karin van IJsselmuide van Nevi bij de toelichting op de plannen van de coalitie van bedrijven. Het meetinstrument ToekomstProef laat zien welke stappen men zet en welke voortgang men boekt op het gebied van duurzaamheid en het aanbieden van gezond eten en drinken.

ToekomstProef bestaat uit verschillende criteria die samen te brengen zijn tot vijf thema’s op basis waarvan de voortgang en ontwikkeling in verduurzaming van voeding kan worden vastgesteld. De vijf thema’s zijn 1) inkoop 2) productie en reststromen 3) bedrijfsvoering 4) assortimentskeuze 5) organisatie, medewerkers, cliënten en patiënten.

Meer informatie over ToekomstProef vind je hier.

AM Fish