eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Zorgchefs staan er vaak alleen voor”

Lobke van den Wijngaert

Zorgchefs staan er binnen hun organisatie vaak alleen voor als het om voeding gaat. Daarom zouden ze contacten moeten onderhouden met collega’s van andere organisaties, zo blijkt uit een interview met Lobke van den Wijngaert in Uitblinkers 15.

Ze heeft zelf ondervonden dat je als zorgchef binnen de organisatie waar je werkt tamelijk alleen staat als het om voeding gaat. Van den Wijngaert: “Het is haast onmogelijk om over vraagstukken open te communiceren met ‘gelijken’. Ik kwam er tijdens mijn opleiding aan het Center for Gastrology in Leuven achter dat het fijn is om met andere zorgchefs in contact te komen.”

Dezelfde vraagstukken

Haar toelichting: “Je hebt allemaal te maken met dezelfde vraagstukken en je hebt dezelfde ervaringen. De communicatie tussen de chefs was tijdens en na de opleiding enorm.”

Lobke van den Wijngaert verenigt zorgchefs.
Lobke van den Wijngaert: “Zorgchefs moeten zich jaarlijks bijscholen.”

Daarom besloot ze om – samen met Karin Freese – het platform Zorgchefs op te richten. “In de toekomst willen we dit uitbreiden naar een beroepsorganisatie met een eigen stem in de gezondheidszorg.”

Ze laat weten dat zorgchefs zich jaarlijks moeten bijscholen omdat de ontwikkelingen erg snel gaan. Over smaaksturing in de zorg, zegt ze: “Je kunt smaaksturing in de zorg alleen goed toepassen als je op de hoogte bent van de materie en de ontwikkelingen.”


AM Fish