eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Zorgmedewerker moet meer mogelijkheden krijgen

Onderzoek PGGM&CO

Medewerkers in de zorg zijn zeer bevlogen, maar een gebrek aan ontwikkelmogelijkheden en waardering speelt hen parten. Het werkplezier staat daardoor onder druk.

Dit blijkt uit onderzoek dat PGGM&CO samen met Stichting IZZ heeft laten uitvoeren. Zorg- en welzijnsmedewerkers zijn vergeleken met medewerkers in andere sectoren het meest bevlogen:  rapportcijfer 7,7 versus 7,4.

Zij bruisen meer dan anderen van energie, zijn enthousiaster over hun baan en gaan vaker helemaal op in hun werk, zo blijkt. “Werkgevers vinden medewerkers ook bevlogen, maar onderschatten de mate van hun bevlogenheid (7,1).”  

90% van de medewerkers in zorg en welzijn voelt zich goed toegerust voor het werk. Ook kunnen veel medewerkers goed omgaan met verandering en ervaren zij een fijne werksfeer en samenwerking met het team. Zaken die positief bijdragen aan de bevlogenheid van medewerkers. 

Medewerkers hebben moeite om hun grenzen te bewaken

Dat medewerkers bevlogen zijn brengt ook een risico met zich mee. Ze hebben moeite om hun grenzen te bewaken. In combinatie met hun grootste drijfveer ‘het zorgen voor cliënten/patiënten’ kan dat het risico op uitval vergroten, zo wordt gemeld.

Werkdruk en personeelstekorten vormen -naast het bewaken van grenzen- de grootste belemmering voor het werkplezier. “Belangrijk dat medewerkers zich hier van bewust zijn. En dat werkgevers investeren in goed leiderschap”, aldus Henriette Davelaar, directeur PGGM&CO.

Gebrek aan ontwikkelmogelijkheden en waardering vanuit de leidinggevende zetten de bevlogenheid en het werkplezier van medewerkers in zorg en welzijn onder druk, aldus Davelaar “Vergeleken met andere sectoren ervaren zij minder ontwikkelmogelijkheden vanuit hun organisatie. Daarnaast ervaart slechts 67% van de medewerkers waardering van de leidinggevende, tegenover 78% in andere sectoren.”

Sta open voor suggesties van medewerkers

Anouk ten Arve, programmamanager gezond werken bij Stichting IZZ roept leidinggevenden op waardering te tonen en open te staan voor suggesties van medewerkers. “Daarnaast is het belangrijk dat organisaties blijven investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. Omdat dit medewerkers competent houdt en competentie een grote impact heeft op de bevlogenheid.’

PGGM&CO de ledenorganisatie van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, doet ieder kwartaal onderzoek naar fitheid en balans onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Stichting IZZ is belangenbehartiger voor mensen die werkzaam zijn in de zorg.

AM Fish