eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Minder zout, meer smaak, betere afstemming

Soepen voor de zorg Advertorial soepen Knorr Professional

Minder zout, meer smaak. En beter afgestemd op de wensen van de zorg en de hedendaagse consument. Knorr werd Knorr Professional. En de soepen van dit merk ondergingen een renovatie. Hoe ging dit in zijn werk? En wat leverde het op?

Het soepenassortiment van Knorr ging op de schop. De merknaam werd Knorr Professional, de receptuur werd verbeterd, nieuwe soepen deden hun intrede en vergelijkbare soepen werden samengevoegd. Dat betekende meer duidelijkheid en een compacter assortiment.

De kwaliteit verbeterde. Het assortiment bestaat nu uit 77 soepen, waarvan maar liefst 40 vegetarisch, 10 van de 40 zijn veganistisch. De markt vraagt erom. 

Aardappel-truffel soep van Knorr
Aardappel-truffel soep van Knorr.

De lancering van Knorr Professional en de bijbehorende soepen vond plaats in april 2020. Corona eiste destijds, meer nog dan nu, de aandacht. Zeker in de zorg. De introductie van de nieuwe en vernieuwde soepen sneeuwde daardoor een beetje onder. Reden om er nu, bijna een jaar later, op terug te komen.

Verbeteringen

We spreken met Frans Gerrits en Edwin van Gent, beiden SVH Meesterkok en beiden als culinair adviseur in dienst van Unilever Food Solutions. Ze vertellen dat het assortiment van Knorr Professional is onderverdeeld in drie groepen: klassieke soepen, wereldsoepen en voordeelsoepen.

Iedere soep uit het oude assortiment werd onder het figuurlijke vergrootglas gelegd. Kan het zoutgehalte naar beneden, moeten we meer of minder van bepaalde ingrediënten toevoegen of nieuwe ingrediënten inpassen?

Edwin van Gent: “Bij sommige soepen was het zoutgehalte op peil en was de smaak ook in orde. Daar deden we niet veel aan. Bij andere soepen moest er meer gebeuren. Niet dat die slecht waren of veel zout bevatten, maar omdat we ze met de huidige stand van de techniek konden verbeteren.”

Topingrediënten

Zo troffen beide chefs in bepaalde soepen overbodige garnituur aan. Gevriesdroogde bieslook bijvoorbeeld. Van Gent daarover: “Ziet er mooi uit, maar voegt qua smaak weinig toe. Zo’n bestanddeel vervangen we dan, als dat kan,  door één of meer topingrediënten die qua smaak wel wat toevoegen, zoals een perfect gerookte paprikapoeder.”

Meesterkok Edwin van Gent: “Sommige bestanddelen vervingen we door één of meer topingrediënten.”

Het weglaten van overbodige ingrediënten levert besparingen op die je kunt gebruiken voor het verwerken van hoogwaardige ingrediënten of een verlaging van de prijs. Frans Gerrits: “De chef kan verse ingrediënten toevoegen: groenten, kruiden, vlees of vis. Zo maak je de soep nog mooier, nog lekkerder. Dat gebeurt ook steeds vaker.”

Zorgmedewerkers

Niet alleen chefs doen dat. Ook zorgmedewerkers die koken op afdelingen kleinschalig wonen, voegen aan soepen tegenwoordig vaker en meer verse ingrediënten toe.

Gerrits: “Met onze basissoepen kun je veel kanten uit. Je maakt een kerrie- of mosterdsoep van hoogwaardig poeder, voegt daar ingrediënten aan toe zoals bloemkool, broccoli, courgette, taugé, prei, lente-ui, kippendij of wat anders en je hebt een heerlijke soep.”

De zorgmedewerker of de chef kan snel schakelen. Hij of zij kan op het laatste moment bepalen hoeveel soep er bereid moet worden. De hoeveelheid poeder – dikwijls in boxen – kun je daar  eenvoudig op afstemmen. “Zo maak je de soep iedere dag spannend.”

Wereldse smaken

Bij Unilever Food Solutions hebben ze vastgesteld dat de vraag naar wereldse smaken de laatste jaren is gegroeid. Ook in de ouderenzorg. Mensen van 80 jaar en ouder kennen deze smaken en waarderen ze. Japanse Soep of Marokkaanse Harira bijvoorbeeld. Gerrits over die laatste: “Voeg daar kikkererwten aan toe en je hebt een mooie maaltijdsoep. Lekker, voedzaam en rijk aan eiwitten.”

Meesterkok Frans Gerrits. “Ook ouderen genieten van wereldse smaken.”

Er is meer. Neem de Thaise Tom Kha Kai en de Peruaanse Zoete Aardappelsoep. Die laatste kun je aanvullen met een garnituur van quinoa en mais. Edwin van Gent: “De jongeren hebben dat alles aangezwengeld, de ouderen zijn erin meegegaan.”

Enthousiaste reacties

De reacties op de nieuwe en vernieuwde soepen van Knorr Professional wijzen uit dat de culinair adviseurs in samenwerking met de voedingstechnologen van Unilever Food Solutions goed werk hebben geleverd. Zo liet een bewoonster van een zorgcentrum aan Frans Gerrits aanvankelijk weten dat ze het wel geloofde, die aangepaste recepturen. Ze vond de oude beter, zei ze.

Gerrits: “Ik heb haar de nieuwe en de oude champignonsoep naast elkaar laten proeven. Toen merkte ze het verschil. Die oude is wat muffig, die nieuwe smaakt veel beter, zei ze.”

Van Gent brengt de Aardappeltruffelsoep ter sprake. Hij bereidde die met kerst voor de familie. Paar blokjes geblancheerde bleekselderij toegevoegd en een crème van Parmezaanse kaas erop. “Iedereen vond het fantastisch en dacht dat de soep volledig zelfgemaakt was.”

Marokkaanse Harira soep.
Marokkaanse soep gooit in de zorg hoge ogen.

Alternatieven voor zout

Door minder zout te gebruiken komen andere smaken beter tot hun recht. Zout is niet altijd de oplossing, zegt Edwin van Gent. “Met andere ingrediënten kun je ook heel veel, misschien wel meer. Denk aan zuren zoals limoen of citroensap en aan specerijen en kruiden zoals lavas. Die halen veel smaak naar boven en zorgen ervoor dat soepen en andere producten echt lekkerder worden.”

Sample opvragen

Wilt u kennismaken met een van de soepen uit het assortiment van Knorr Professional? Vraag dan een sample op. Dat kan door hier te klikken. Indien u meer informatie en tips over de soepen van Knorr Porfessional
wilt, klik dan hier.AM Fish
Zorgtotaal 2021