eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Awards

Shoja Hamidi (links) en het zangduo Mick (r) en Henk (m) wonnen de Uitblinkers Awards 2022. Ze deden dat tijdens een spannende finale op woensdag 15 juni in Jaarbeurs Utrecht op de Zorgtotaal.

De genomineerden vanaf links: Shoja Hamidi, Mirjam Voetberg, Bianca Basjes, Henk, Astrid, Anneke en Mick.

De jury nomineerde zes inzendingen voor de Uitblinkers Awards 2022. Drie in de categorie muziek en drie voor de award Uitblinker van het Jaar 2022. De genomineerden in de categorie muziek traden alle drie op.

De jury besliste na dat optreden wie er aan het langste eind zou trekken. Dat bleken Mick en Henk te zijn, 70-gers die in 2018 ook al de finale van The Voice Senior behaalden. Toen wonnen ze niet, nu wel, zo maakte jurylid Ignar Rip bekend.

Pech dat de microfoon haperde

Mick en Henk treden op in zorginstellingen in Zwolle en omstreken. Met swingende muziek uit de jaren ’60 en ’70 weten ze hun publiek te boeien. Dat gebeurde ook tijdens het optreden in de finale in Theater 10 van de Jaarbeurs, al kwam er wel een klacht binnen wegens geluidsoverlast. Het duo reageerde adequaat op die klacht door de muziek meteen te dimmen.

De tweede artiest die optrad, was Bianca Basjes van Let’s twist again. Dit is een dansactiviteit. Samen met ouderen danspassen uitproberen op de muziek van toen. Het lukte Bianca om het publiek in Theater 10 aan het swingen te krijgen op het nummer van Let’s Twist Againn van Chubby Checker.   Maar ze had pech dat haar microfoon enigszins haperde als gevolg van een lege batterij.

Ook in deze finale wisten Astrid en Anneke de gevoelige snaar te raken

Astrid en Anneke uit Sneek en Leeuwarden namen de derde act voor hun rekening; een medley. Zij verzorgen onder meer muziek in zorgcentra in Friesland. Zingen prachtig tweestemmig. Ook onder slechte goede omstandigheden, zoals buiten op een plein voor een zorgcentrum tijdens een lockdown. Ook in deze finale wisten ze bij het publiek de gevoelige snaar te raken.   

“Een ijzersterke winnaar”

In de categorie Uitblinker van het Jaar trok Shoja Hamidi, souschef woonzorgcentrum Vredenoord in Huis ter Heide, aan het langste eind. Maarten Bijlsma, voorzitter van de jury, omschreef hem als een ijzersterke winnaar die met passie en liefde zijn werk doet.

Het feit dat Shoja er alles aan doet om uit te zoeken wat ze de bewoners willen, werd door Bijlsma omschreven als een groot pluspunt. De souschef bereidt  graag klassieke recepten, afgestemd op de bewoners. “Hij is een voorbeeld is voor anderen.” 

“Belangrijk dat eten en drinken aandacht krijgt van zorgmedewerkers’

Mirjam Voetberg (Woonzorg Flevoland), wijkverpleegkundige Thuiszorgteam de Bolder, was een andere genomineerde. De jury was ook van haar onder de indruk, onder meer omdat ze aandacht besteedt aan gezonde voeding voor haar cliënten. Bijlsma: “Het is belangrijk dat eten en drinken ook aandacht krijgt van zorgmedewerkers. Bij Mirjam is dat het geval. Dat zien wij graag.”

Youssra Derouich, praktijkopleider gastvrijheid in het Diakonessenhuis, was een andere genomineerde. Zij wordt omschreven als een aanstormend talent binnen de sector gastvrijheid. Door omstandigheden kon ze de finale in de Jaarbeurs niet bijwonen.  

Geldprijs van €250,-

De jury van de Uitblinkers Awards bestond uit voorzitter Maarten Bijlsma (Teammanager Spaar en Hout at Pro Senectute), Ignar Rip (eigenaar MuziekGeluk, trainer, producent van de Joy, een ‘muziekdoosje’ met geprogrammeerde voorkeuren afgestemd op de persoon) en Jaap de Graaf van Uitblinkers. 

De winnaars ontvingen een bokaal en een geldprijs van €250, ter beschikking gesteld door WijGastvrij.

Mick en Henk met in hun midden jurylid Ignar Rip.
Shoja en Mirjam met in hun midden juryvoorzitter Maarten Bijlsma.
Astrid (l) en Anneke waren genomineerd voor de Uitblinkers Music Award 2022.
Mick (l) en Henk geven gas. “Leeftijd mag geen rol spelen.”
Bianca Basjes van Let’s twist again. Even later kreeg ze Theater 10 aan het swingen.
AM Fish