Hoe ziet jouw favoriete eten eruit? Eet je graag vlees of liever vis, misschien vegetarisch? Hou je van Hollandse pot of meer van de Oosterse keuken? En de groenten, wil je die beetgaar gekookt, geroosterd in de oven of liever als salade? En hou je van verschillende kleuren op je bord of ben je iemand die graag zijn eten door elkaar prakt?
Allemaal keuzes die we dagelijks maken.
Mensen die door gezondheidsproblemen veroordeeld zijn tot het eten van gepureerde maaltijden gun ik datzelfde eetplezier. De realiteit is, uitzonderingen daargelaten, dat hun maaltijden bestaan uit een kleurloze, vormloze brij die, in de slechtste gevallen, standaard op smaak wordt gebracht met een flinke schep kant-en-klare appelmoes. Het is niet zo raar dat veel van deze mensen hun interesse in eten verliezen en ondervoed raken, met alle nare gevolgen van dien. Niet zo gek toch, als je bedenkt dat hun eten er dag in, dag uit onaantrekkelijk uitziet en nagenoeg hetzelfde smaakt.
Lieve mensen, dat kan veel beter! Ja zeker, ‘maar hoe dan?’ hoor ik je denken.
Vind jij het waardevol dat het eten voor mensen met kauw- en slikproblemen er smakelijk en herkenbaar uitziet? Wil je hiermee binnen je organisatie aan de slag? Ga dan allereerst op zoek naar gelijkgestemde collega’s, bij voorkeur uit alle lagen van de organisatie, want samen sta je sterk.
Onderzoek met elkaar de mogelijkheden die nu al aanwezig zijn. Zijn er inventieve koks in huis, heb je geschikte apparatuur, kan de leverancier een (gedeeltelijke) rol spelen, welke werkwijze past het beste bij jullie locatie of woning? Betrek ook zeker de mensen om wie het gaat bij dit proces, ga met ze in gesprek. Je zult zien, het is echt niet zo ingewikkeld en de mogelijkheden liggen te wachten om opgepakt te worden.
Deze column van Lissette Bossert van Bossert Kookwerken, verscheen in Uitblinkers 12. Haar volgende column tref je aan in nr. 13 dat op 10 maart verschijnt.