eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Every body happy

Column Monique Willemse-van Eijk

In alternatieve kringen is het al langer bekend: voeding die goed is voor de darmen heeft ook positieve invloed op de psyche. Op allerlei universiteiten wereldwijd wordt daar onderzoek naar gedaan, zoals aan de universiteit van Cork in Ierland. De onderzoeksgroep bestond uit mensen met depressies en angstaanvallen. Zij aten enkele weken geen fastfood en suiker, maar wel veel groenten, peulvruchten, zuurkool, kefir en ook kimchi (Koreaans gepekelde groenten). Al snel fleurde hun darmflora er helemaal van op.

Monique Willemse-van Eijk: “Gezond kan ook een streling van het oog en heel lekker zijn.”

In de documentaire die de BBC erover maakte, vertelde een stoere Ier vol met tatoeages dat hij vast en zeker doorgaat met dit gezonde dieet. Hij was zo blij met de positieve verandering in zijn gemoed.

Sommige huisartsen lenen ter inspiratie boeken uit aan patiënten met diabetes over hoe ze hun bloedsuikerspiegel met de juiste eetkeuzes kunnen beïnvloeden. Diabetespatiënten die van hun metformine af kunnen omdat ze begrijpen wat ze wel en niet moeten eten. Bij talrijke ziektebeelden is op dit vlak nog veel te winnen.

Alle psychologen, psychiaters, huisartsen en hulpverleners in de GGZ kunnen naast medische behandeling een dieet met veel goede ingrediënten voor de darmen gaan voorschrijven. En bezoekers in ziekenhuizen en verpleeghuizen hoeven geen koek, snoep en frisdrank meer mee te nemen. Als er eerst maar ontdekt wordt dat gezond ook een streling voor het oog en heel lekker kan zijn.

Daarom schrijf ik u kimchi, zuurkool, kefir, acidophilus, groenten in alle kleuren van de regenboog, peulvruchten en fruit voor. Gewoon verkrijgbaar in de supermarkt, het restaurant in uw organisatie of bij de Koreaan om de hoek. Every body happy.

Deze column van Monique Willemse-van Eijk verscheen in Uitblinkers 13. In Uitblinkers 14 staat haar volgende bijdrage ‘Eten; sociale verbinder in coronatijd’.

AM Fish