eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Ik pak de melk wel even

Column Lisette Bossert

“Blijft u maar lekker zitten mevrouw, ik pak de melk wel even”. We zeggen het uit hulpvaardigheid en zorgzaamheid, maar het is de vraag wie hiermee geholpen is.

Column Lisette Bossert

Bewegen kan de gevolgen van dementie iets verzachten en de kwaliteit van leven verhogen. De stofwisseling in de zenuwcellen bij mensen met dementie is namelijk heel laag en door beweging breng je die stofwisseling weer wat omhoog. Daarmee draag je bij aan het verminderen van stemmingswisselingen, depressie, te veel dutjes overdag en als gevolg daarvan nachtelijke onrust.

Bewegen kan natuurlijk in de sportschool of met een beweegagoog, maar je kunt ook in het dagelijks leven op zoek gaan naar voor de hand liggende beweegmomenten. Met eten en drinken kun je wat dat betreft heel veel kanten op. Samen met bewoners groente schoonmaken en aardappelen schillen wordt gelukkig al in veel huizen als activiteit aangeboden. Maar je kunt ook denken aan een wolkje melk en een schepje suiker in je koffie doen, de ingrediënten voor de avondmaaltijd bij elkaar leggen, samen de vuile vaat afwassen en afdrogen, of boodschappen opruimen.

Heb je zin om het leven van je bewoners letterlijk in beweging te brengen? Denk dan vooral in mogelijkheden. Lukt suiker scheppen bijvoorbeeld niet meer, neem het dan niet meteen over, maar ga op zoek naar een betere lepel of koop suikerklontjes. Is staand afdrogen niet mogelijk, geef de bewoners die aan tafel zitten dan een theedoek, zet de gewassen kopjes op een dienblad, zet deze op tafel en maak er iets gezelligs van.

Vind je het moeilijk om bewoners in beweging te brengen en te enthousiasmeren om met je mee te werken? Geef de moed niet te snel op. Mensen met dementie kunnen bang zijn om iets fout te doen, niet meer te weten hoe het moet. Een steuntje in de rug, een bemoedigend woord of samen oefenen kan dan helpen en het ijs breken.

Deze column verscheen in uitblinkers 11. De nieuwste column van Lisette ‘Aan tafel! Mmmm, dat ziet er lekker uit!’ tref je aan in Uitblinkers 12.

Met haar bedrijf Bossert Kookwerken verzorgt en ontwikkelt Lisette Bossert trainingstrajecten.

AM Fish