eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Muziek vermaakt, raakt en heelt”

Column Geert Hilferink

Wanneer je afhankelijk bent van zorg kun je extra genieten van muziek. Sterker nog: “Muziek raakt, vermaakt en heelt”, schrijft columnist Geert Hilferink uit eigen ervaring in Uitblinkers 17. Zie de column.

Na bijna een jaar waarin het uiterste wordt gevraagd van de mensen die in de zorg werken, vind ik het prachtig om te zien dat er ook nog steeds aandacht is voor positieve ‘extra’s’. Ik weet niet of het woord ‘extra’s’ precies op zijn plaats is, maar ik heb het over de toenemende inzet van muziek in de zorg. Daarover lees je op deze site het boeiende artikel ‘Zingen in de zorg’.

Geert Hilferink juicht zingen in de zorg toe. “Kom maar door met die artiesten.”

Dat muziek mensen raakt, staat voor mij als een paal boven water. Ik zie mijzelf als een echte ‘beeld- en geluiddenker’. Foto’s kunnen mij meteen terugbrengen naar een herinnering en soms zelfs naar een smaak, geur of gevoel. Datzelfde geldt voor muziek.

Van sommige nummers heb ik nog steeds meteen helder waar en wanneer ik een hit of album voor het eerst hoorde.

Maar het zijn niet alleen ‘eerste keren’ die blijven hangen. De hit ‘This is what it feels like’ van Armin van Buuren werd in 2016 mijn absolute favoriet tijdens mijn week in het ziekenhuis. Hoewel ik het nummer al sinds 2013 hoog in mijn playlist had staan, bracht het mij in die week in tranen. Geen idee waarom, maar ik weet nog dat het gewoon gebeurde. Al bij het horen van het intro sprongen de tranen in mijn ogen.

En nog steeds gaan bij het horen van dit nummer mijn gedachten terug naar die week in Enschede. Niet vergezeld van tranen, maar met een mooie en goede herinnering. Ongetwijfeld dankzij de goede conditie waarin ik nu verkeer.

Als geen ander weet ik dus wat muziek kan betekenen. Als afleiding of vermaak, als steun en om herinneringen op te halen waar je vrolijk van wordt. Daarom juich ik zingen in de zorg ook enorm toe. Kom maar door met die artiesten!

Geert Hilferink eigenaar van communicatiebureau De Medialist, schrijft in Uitblinkers over zijn ervaringen als patiënt met gastvrijheid in de zorg. Deze column verscheen in Uitblinkers 17.

AM Fish