eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Pleidooi voor uniform in de zorg

Betere uitstraling

Veel zorgorganisaties hebben het dragen van een uniform afgeschaft. Maar dat is geen goeie zet, het uniform moet terug in de zorg, schrijft Eva van de Rostijne van bureau 22 graden op de website van deze organisatie.  

Van de Rostijne laat weten dat veel zorgorganisaties het dragen van een uniform hebben afgeschaft. Ze streven naar huiselijkheid en een uniform past niet in dat plaatje. Maar is dat wel de echte oorzaak? Zijn de kosten in deze niet gewoon doorslaggevend? vraagt ze zich af.  

“Het lijkt namelijk onwaarschijnlijk dat enkel het uniform zo’n grote invloed heeft op de huiselijke sfeer”, meldt ze. “Naar mijn mening wordt de huiselijkheid gecreëerd door de warmte waarmee je cliënten benadert en de persoonlijke aandacht die je geeft.”

“Zorgverleners vinden dat het uniform kundigheid uitstraalt”

Veel zorgmedewerkers geven aan dat het uniform ervoor zorgt dat ze herkenbaar zijn voor cliënten en familie. “Zorgverleners vinden dat het uniform kundigheid uitstraalt en zijn trots het te dragen.”

Het dragen van eigen kleding zorgt er ook voor dat medewerkers de hygiëne in twijfel trekken. Een ‘ongelukje’ tijdens zorgmomenten kan altijd gebeuren en een schoon jasje aantrekken is dan erg prettig. Met eigen kleding wordt dat bemoeilijkt, betoogt Van de Rostijne.

Veel medewerkers dragen goedkope en ‘niet nette’ kleding op het werk

Veel medewerkers dragen goedkope en ‘niet nette’ kleding op het werk. Dit straalt af op het individu, maar heeft ook een negatieve invloed op de uitstraling van de organisatie.

Daarnaast zijn uniformen praktischer. Ze beschikken over grote zakken waar je makkelijk allerlei attributen in kwijt kunt, zoals notitieboekjes, verbandscharen, handschoenen en zakkaartjes. Enkele organisaties kiezen er nu voor om over de eigen kleding een schort te dragen. Maar dat wordt onpraktisch en inefficiënt gevonden. 

Intussen hebben veel organisaties er al voor gekozen om weer te werken in uniform, meldt  Van de Rostijne. En dat vindt zij een goede zaak.

AM Fish