eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Van koffiebeker tot toiletpapier

Column Michel Overwijk

Van koffiebeker tot toiletpapier. Duurzaam en circulair. Het zijn toverwoorden die ons de laatste tijd overspoelen. Of het nu gaat over het wel en wee van een beroepsvereniging als WijGastvrij (want hoe duurzaam ben je als branchevereniging?) of het invoeren van een scala van duurzame maatregelen binnen de zorginstelling.

Michel Overwijk laat weten dat je met duurzaam gedrag ook geld kunt uitsparen.

We zijn er met elkaar maar druk mee. En omdat we in Amsterdam gevestigd zijn wordt er extra kritisch naar ons gekeken. Door de gemeente, maar vooral door haar inwoners, de collega’s. Zij attenderen je extra op een thema als duurzaamheid.

Een simpel onderwerp als koffiebekertjes kan uitgroeien tot een complex vraagstuk. Na gedegen onderzoek door studenten blijkt dat het allemaal anders moet. Materialen als PE , PLA, suikerriet, bagasse, en wat al niet meer, komen ter sprake. En dat allemaal met een eigen footprint waarde. Om uiteindelijk te kunnen vaststellen dat de kartonnen bekers eigenlijk de beste oplossing zijn.

En als je, bij elkaar opgeteld, die miljoenen bekertjes minimaal nog één keer gebruikt, ze gescheiden inzamelt en laat  recyclen dan besparen we  geld en leveren we een bijdrage aan het milieu. Als we van deze gerecyclede bekertjes ook nog eens het toiletpapier laten maken, zijn we ineens ook circulair bezig. Mooi toch?

Ons Amsterdamse publiek kan daar enthousiast op reageren. Leuk om waar te nemen. Het lijkt soms of we door slaan op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en milieu, maar als we met elkaar opletten kunnen we met kleine veranderingen de wereld een stukje beter maken. Ik denk dat de wereld daar ook aan toe is.

Deze column van Michel Overwijk, voorzitter van WijGastvrij, verscheen in Uitblinkers 12. De volgende column van Overwijk tref je aan in Uitblinkers 13 dat op 10 maart verschijnt.

AM Fish
Nescafe