eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Voedingsassistenten worden onderschat”

Column Geert Hilferink

Voedingsassistenten behoren tot de meest onderschatte professionals in de zorg. Dat schrijft Geert Hilferink in zijn column ‘Verkeerde ziekenhuis’ in het juninummer van Uitblinkers. Hieronder de column.

Waarschijnlijk heb ik het op deze plek al eens eerder geroepen, maar ik vind dat voedingsassistenten tot de meest onderschatte professionals in de zorg behoren. Hun rol en invloed aan het bed is veel groter dan menigeen denkt.

Enige weken geleden bezocht ik een bekende, die al geruime tijd in het ziekenhuis lag. Toen ik zijn kamer binnenkwam, deden de voedingsassistenten net hun ‘middagronde’. Nadat de patiënt zijn koffie en een snack had ontvangen, vroeg hij aan de voedingsassistente of hij zo even naar beneden naar het restaurant mocht.

Geert Hilferink; “Ik ken de patiënt als een eigenwijze man.”

‘Daarvoor bent u nog niet voldoende hersteld helaas’, zei ze. ‘Wilt u daar even een kop koffie drinken dan?’, was haar vraag. Bij het horen van zijn reactie, moest ik stiekem mijn lachen inhouden. ‘Nee, ik wil daar een broodje bal met mayo en een saucijzenbroodje halen, want het eten hier heb ik inmiddels wel gezien.’

Ik vond de reactie van de voedingsassistent opmerkelijk. ‘Wellicht wil uw bezoek even voor u naar beneden om het te halen?’ Geen enkele poging om de patiënt op andere (lees gezonde) gedachten te brengen. Ongetwijfeld tevergeefs eerder wel geprobeerd, maar ik ken de patiënt als een eigenwijze man. Ook ken ik de mogelijke alternatieven in het betreffende ziekenhuis niet, dus ik wil zeker niet oordelen, maar ik had geprobeerd om iets anders voor te stellen.

Het broodje bal en het saucijzenbroodje werden even later overigens met veel smaak opgegeten.

Bij het lezen van het artikel over eiwitrijk verleiden aan het bed, moet ik meteen aan dit voorval denken en weet: deze patiënt heeft overduidelijk in het verkeerde ziekenhuis gelegen! Hij was erg blij geweest met het initiatief van het Elkerliek Ziekenhuis. Verdient zeker navolging.

Deze column van Geert Hilferink verscheen in Uitblinkers 18.

AM Fish