De zorgvraag stijgt in de komende jaren en daarmee de zorgkosten. Als we zo doorgaan, zou een op de vier Nederlanders op termijn een functie in de zorg moeten vervullen (nu een op de zes), aldus Michel Overwijk in Uitblinkers 24.
Mijn bezoek aan het congres ‘De zorg van morgen’ opende mij de ogen en zorgde voor de nodige verbazing.
Wist u dat we met elkaar de zorg duurder maken dan nodig? Dat 30% van de behandelingen in de zorg te maken heeft met longziekten? Dat we dit weten en de oorzaken veelal in het roken zijn te vinden? Dat dezelfde overheid die roept dat de zorgkosten de pan uit rijzen er mede verantwoordelijk voor is dat de rooklobby in Nederland nog steeds de ruimte krijgt om haar vergif uitgebreid te produceren en te verkopen? Wist u ook dat minder longziekten ervoor zorgen dat we met elkaar dit geld kunnen besteden aan andere zorgverlening?
En wist u dat gezond eten en drinken ook hoog op het lijstje staat van dezelfde overheid, maar dat zij het lastig vindt om gezond ook werkelijk te promoten? Denk maar aan de discussie over btw op groente en fruit. Aan de andere kant zien we de kosten rondom hart- en vaatziekten toenemen. Weer een tegenstrijdigheid!
Inflatie zorgt ervoor dat we minder te besteden hebben, waardoor grote groepen gedwongen worden goedkope maaltijden en producten te kopen en ongezonder gaan eten. Deskundigen verwachten dat we in 2040 met een bevolking te maken hebben die voor 40% obees zal zijn.
Dan hebben we nog de discussie over de suikertaks en overmatig alcoholgebruik en je zult begrijpen dat we alleen maar kunnen komen tot reductie van de zorgkosten als we bereid zijn om op een aantal van deze onderwerpen stevig in te grijpen.
Michel Overwijk is voorzitter van WijGastvrij en manager f&b en schoonmaak van OLVG te Amsterdam. Deze column verscheen in Uitblinkers 24.