
Nieuws


Eiwitrijk smullen
Eiwit- en energierijke gerechten zijn belangrijk. Er is behoefte aan meer variatie en meer kennis op dit gebied, zo bleek tijdens de bijeenkomst in de keuken van het UMC Utrecht op 2 april.
Kritisch over eten in ziekenhuis
Het eten in ziekenhuizen is niet overal gezond. Nicky Steendam-Jobse schreef een kritische bijdrage. Uitblinkers interviewde haar.
Volledig plantbased menu
Dagelijks kiezen tussen een plantaardig menu en een menu met vlees of vis. Dat kan bij Rijndam Revalidatie in Rotterdam. Zie ons bericht en lees daarna onze reportage.
Versbereid verdrijft magnetron
Weg met de magnetron, weg met de snackbar. Versbereid eten moest het worden. WijGastvrij was te gast bij Nieuw Unicum in Zandvoort.
Nieuwe boegbeelden komen uit Assen
De zorg heeft er een paar nieuwe boegbeelden bij. Ze komen uit Assen en ze kunnen heel goed goed koken. En ze wonnen een wedstrijd.
Wie steunt familie Hollemans op ziekenhuisschip?
Een vrijwillige missie om medische zorg aan mensen in ontwikkelingslanden te verlenen. Op een ziekenhuisschip. Joery Hollemans en zijn gezin zijn er klaar voor.
Uitblinkers 33 verrast de zorg
De eerste uitgave van Uitblinkers in 2025. Verrassend toch wel weer. Kijk maar.
Event over IDDSI en eiwitrijke tussendoortjes
Event over actuele onderwerpen in de zorg. Over IDDSI ofwel veilig eten en drinken bereiden voor mensen met slikproblemen. En over eiwitrijke tussendoortjes. Georganiseerd door WijGastvrij.
Kleuren bevorderen eetlust
Mensen met slikproblemen hebben moeite met eten. Ze hebben vaak ook niet veel trek. Kleurrijke maaltijden zijn daarom extra gewenst.
WijGastvrij bezoekt Nieuw Unicum
Gastvrijheid, eten en drinken combineren met een medische werkwijze. Dat doen ze bij Nieuw Unicum in Zandvoort. WijGastvrij is er te gast.
Alles nieuw en een lagere voedingsdagprijs
Alles nieuw, duurzaam en gezond. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland is klaar voor de toekomst. De kwaliteit van eten en drinken stijgt en de voedingsdagprijs voor patiënten zal dalen, meldt Joery Hollemans, teamleider eten en drinken.
Muziekdetectives ondersteunen de zorg
Muziek van vroeger kan heilzaam werken op de gemoedstoestand van mensen met dementie. Maar pas op! Als je de verkeerde nummers kiest kan het ook trauma's tot leven wekken.
Uitblinkers 32 is onderweg
Opgepast! Uitblinkers 32 gaat op transport. PostNL staat in de startblokken om de nummers van de laatste uitgave van dit jaar te bezorgen. Zie hier de belangrijkste onderwerpen.
Cliënten ouderenzorg waarderen versbereid beter
Versbereid smaakt beter. Ook voor ouderen die afhankelijk zijn van zorg, zo blijkt uit onderzoek.
Sneller herstel dankzij zes eetmomenten in OLVG
Sneller herstellen dankzij zes eetmomenten. In ziekenhuis OLVG weten ze hoe dat werkt. WijGastvrij nodigt je uit om er op 27 november een kijkje te nemen.
“Echte ingrediënten, geen gesjoemel”
Gastromeals van Martijn van Gemst richt op mensen die kampen met ziektebeelden zoals kauw- en slikproblemen. En met ondervoeding. Daarvoor bedenkt en produceert hij speciale gerechten.
Gezonde gerechten goedkoper
Gezond eten is normaalgesproken duurder. Maar niet in ziekenhuis Adrz in Goes. Daar is gezond eten iets goedkoper en ongezond eten iets duurder.
Extra eiwitrijke voeding slecht voor IC-patiënten
Extra eiwit is voor IC-patiënten niet goed. Integendeel, het werkt averechts, zo blijkt uit Maastrichts onderzoek.
Nieuwe bestuursleden WijGastvrij
Ron van der Laan (rechts) treedt af als bestuurslid van WijGastvrij. Bernadette Molier en Ruud Verkaaik zijn de nieuwe bestuursleden van de organisatie.
Kijkjes in de Keuken
Twee Kijkjes in de keuken, georganiseerd door WijGastvrij. Een groenteboer in het groot en een zeer bijzondere boerderij werden bezocht.
Uitblinkers 30 is in aantocht
Uitblinkers 30 al gezien? Hij komt eraan, 48 pagina’s. Reportages en informatie over vakkleding, eten, drinken en gastvrijheid in de zorg. Een overzicht.
“Het lekkerste eten komt van de mooiste landschappen”
Hoeve Biesland in Delfgauw is een groot biologisch boerenbedrijf dat onder meer levert aan horeca en zorg. WijGastvrij was er maandag 22 april te gast en kreeg te horen dat de kritische grutto een belangrijke signaalfuctie vervult.
Verleiden en Verrassen op 16 oktober
Vier workshops afgestemd op voedingsassistenten, gastvrijheidsmedewerkers en soortgelijke medewerkers in de zorg. Om te verleiden en te verrassen. WijGastvrij organiseert het event samen met haar partners.
Eerst smaaktest dan eten
Gezond eten en bewegen. Dat is belangrijk. Tijdens de drie zorgbeurzen van 9 tot en met 11 april in Jaarbeurs Utrecht, werd dat nogmaals benadrukt. De beurzen mochten zich verheugen op veel belangstelling.
Uitblinkers 29 het land in
De zorg veert op. Uitblinkers 29 is het land in gegaan. 64 pagina’s met aandacht voor eten, drinken en gastvrijheid. In het kort de belangrijkste items.
“Ieder mens heeft gastvrijheid in zijn DNA”
Gastvrij zijn. Sommigen kunnen dat niet, het zit niet in ze, hoor je vaak. Klopt niet. Iedereen kan het, zegt John Hokkeling in een interview in Uitblinkers 29.
Excursie bij Van Gelder groente en fruit
Een Kijkje in de Keuken van 'dé place to be voor groenten-liefhebbend Nederland’. Waar zou dat zijn? En wat gaat WijGastvrij allemaal nog meer organiseren?
“Tien miljoen mensen chronisch ziek. Durf het anders te doen!”
Durf het anders te doen. Loop niet met de massa mee, kies voor preventie in plaats van pillen. Die oproep deed Barbara Kerstens, directeur van Voeding Leeft op de Horecava.
Nu ook zorgopleidingen in Veenendaal
Nieuwe zorgopleidingen in Veenendaal. Van Threewise. En d'r komen er nog meer bij waardoor de dekking wat meer landelijk wordt.
Uitblinkers 28 het land in
Uitblinkers 28 komt naar je toe. Of is al bij je. Hieronder de belangrijkste onderwerpen.
Back to de boer
Rechtstreeks inkopen bij de boer. Een ziekenhuis en een zorgaanbieder doen het. Maar het blijft bijzonder.
Bewoners volgen masterclasses koken
Ook oudere mensen afhankelijk van zorg, zijn gesteld op leuke uitjes. Ze draaien hun hand niet om voor masterclasses bij een maaltijdproducent.
Eén proteïnesoort per maaltijd
Het is weer eens een andere aanpak. Per maaltijd één proteïnesoort. Het team van One PRO wijdde er een een kookboek aan.
Aanschuiftafel van WijGastvrij
Donderdag 12 oktober vond de eerste Aanschuiftafel plaats van WijGastvrij. De bestuursleden Maarten Bijlsma (chef voor deze gelegenheid) en Paul Hoogmoed namen geholpen door medewerkers van Respect het koken en het serveren voor hun rekening.
Workshop VPT uitgesteld
De workshop VPT (Volledig Pakket Thuis) die op 23 november zou plaatsvinden, is uitgesteld. VPT is een zorgpakket dat de zorgaanbieder thuis aanbiedt bij mensen met een zorgvraag.
73% vegetarisch: hoe doe je dat?
Het doorvoeren van vegetarische alternatieven in een ziekenhuis kan tot 'explosies' leiden. Maar het is wel mogelijk. Tijdens een excursie van WijGastvrij in het ziekenhuis van Alkmaar werd duidelijk gemaakt hoe je dat kunt aanpakken.
Wie maakt de lekkerste lunch?
Een groente- en fruitdaging. Ofwel: wie maakt de lekkerste lunch met groente en fruit? Je kunt er wat mee winnen.
Robots en andere slimme oplossingen
Biedt de zorgrobot de oplossing voor het personeelstekort? Voorlopig niet. Maar er zijn wel andere slimme oplossingen die iets kunnen betekenen.
WijGastvrij is partner geworden van ToekomstProef
WijGastvrij en ToekomstProef zijn partners geworden. De samenwerking is onlangs tijdens een bijeenkomst in Amersfoort beklonken. Doel is het verduurzamen van eten en drinken in de zorg.
Aanschuiftafels voor thuiswonende ouderen bij Respect
Al eens gehoord van het fenomeen Aanschuiftafel? Bedoeld om thuiswonende ouderen in contact te brengen met hun omgeving. WijGastvrij organiseert er drie in Den Haag en scheveingen. Schuif maar aan.
Hoe laat je het verzuim dalen?
Het verzuim in de zorg is weer wat gedaald. Wat kun je er zelf aan doen om het verder te laten dalen?
“61 Ziekenhuizen in Engeland serveren gevaarlijk vlees”
Vlees met nitrieten en nitraten? Niet doen, want het kan kanker veroorzaken. Maar het gebeurt wel in Engeland.
Zes chefs winnen zorgconcert van Willeke of Paul
Soms heb je geluk. Dat hadden de zes chefs die een zorgconcert wonnen van Willeke Alberti of Paul de Leeuw. Het was een loterij.
Zorgtotaal in april 2024
Het duurt nog even, maar belangstellenden kijken er alweer naar uit. De Zorgtotaal in 2024. De datums staan vast.
“Voeding moet grotere rol krijgen in de zorg”
Het nieuwe Leerboek Voeding gaat zeer diep in op de rol die voeding kan spelen in de zorgverlening. Het boek bevat 52 hoofdstukken en verschijnt op vrijdag 9 juni.
Dit vind je in Uitblinkers 26
Uitblinkers 26 is uit. Gaat vanaf 30 mei het land in. Een overzicht van de belangrijkste onderwerpen.
Zo krijg je ouderen aan het drinken
Of ouderen in de zorg genoeg drinken? Nee, te weinig. Met het oog op de zomer verstrekken we tips.
Gezond eten vermindert onrust en agressie
Gezond en lekker eten kan leiden tot meer rust en minder agressie bij jongeren met gedragsproblemen. Chef Lieve Broos vertelde aan leden van de Beroepsvereniging van Chefs Gastro-engineering hoe dat in zijn werk gaat.