
Nieuws


Back to de boer
Rechtstreeks inkopen bij de boer. Een ziekenhuis en een zorgaanbieder doen het. Maar het blijft bijzonder.
Bewoners volgen masterclasses koken
Ook oudere mensen afhankelijk van zorg, zijn gesteld op leuke uitjes. Ze draaien hun hand niet om voor masterclasses bij een maaltijdproducent.
Eén proteïnesoort per maaltijd
Het is weer eens een andere aanpak. Per maaltijd één proteïnesoort. Het team van One PRO wijdde er een een kookboek aan.
Aanschuiftafel van WijGastvrij
Donderdag 12 oktober vond de eerste Aanschuiftafel plaats van WijGastvrij. De bestuursleden Maarten Bijlsma (chef voor deze gelegenheid) en Paul Hoogmoed namen geholpen door medewerkers van Respect het koken en het serveren voor hun rekening.
Workshop VPT uitgesteld
De workshop VPT (Volledig Pakket Thuis) die op 23 november zou plaatsvinden, is uitgesteld. VPT is een zorgpakket dat de zorgaanbieder thuis aanbiedt bij mensen met een zorgvraag.
73% vegetarisch: hoe doe je dat?
Het doorvoeren van vegetarische alternatieven in een ziekenhuis kan tot 'explosies' leiden. Maar het is wel mogelijk. Tijdens een excursie van WijGastvrij in het ziekenhuis van Alkmaar werd duidelijk gemaakt hoe je dat kunt aanpakken.
Wie maakt de lekkerste lunch?
Een groente- en fruitdaging. Ofwel: wie maakt de lekkerste lunch met groente en fruit? Je kunt er wat mee winnen.
Robots en andere slimme oplossingen
Biedt de zorgrobot de oplossing voor het personeelstekort? Voorlopig niet. Maar er zijn wel andere slimme oplossingen die iets kunnen betekenen.
WijGastvrij is partner geworden van ToekomstProef
WijGastvrij en ToekomstProef zijn partners geworden. De samenwerking is onlangs tijdens een bijeenkomst in Amersfoort beklonken. Doel is het verduurzamen van eten en drinken in de zorg.
Aanschuiftafels voor thuiswonende ouderen bij Respect
Al eens gehoord van het fenomeen Aanschuiftafel? Bedoeld om thuiswonende ouderen in contact te brengen met hun omgeving. WijGastvrij organiseert er drie in Den Haag en scheveingen. Schuif maar aan.
Hoe laat je het verzuim dalen?
Het verzuim in de zorg is weer wat gedaald. Wat kun je er zelf aan doen om het verder te laten dalen?
“61 Ziekenhuizen in Engeland serveren gevaarlijk vlees”
Vlees met nitrieten en nitraten? Niet doen, want het kan kanker veroorzaken. Maar het gebeurt wel in Engeland.
Zes chefs winnen zorgconcert van Willeke of Paul
Soms heb je geluk. Dat hadden de zes chefs die een zorgconcert wonnen van Willeke Alberti of Paul de Leeuw. Het was een loterij.
Zorgtotaal in april 2024
Het duurt nog even, maar belangstellenden kijken er alweer naar uit. De Zorgtotaal in 2024. De datums staan vast.
“Voeding moet grotere rol krijgen in de zorg”
Het nieuwe Leerboek Voeding gaat zeer diep in op de rol die voeding kan spelen in de zorgverlening. Het boek bevat 52 hoofdstukken en verschijnt op vrijdag 9 juni.
Dit vind je in Uitblinkers 26
Uitblinkers 26 is uit. Gaat vanaf 30 mei het land in. Een overzicht van de belangrijkste onderwerpen.
Zo krijg je ouderen aan het drinken
Of ouderen in de zorg genoeg drinken? Nee, te weinig. Met het oog op de zomer verstrekken we tips.
Gezond eten vermindert onrust en agressie
Gezond en lekker eten kan leiden tot meer rust en minder agressie bij jongeren met gedragsproblemen. Chef Lieve Broos vertelde aan leden van de Beroepsvereniging van Chefs Gastro-engineering hoe dat in zijn werk gaat.
Hygiënecodes na 1 juli niet meer geldig
Nieuwe hygiënecodes voor eten en drinken in de zorg. Je bent verplicht om deze voor 1 juli aanstaande door te voeren, meldt het Voedingscentrum.
Wie is wie?
Zes eetmomenten op een dag, waarbij je iedere keer kunt kiezen uit meerdere gerechtjes. Hartstikke mooi. Maar waar komen al die gerechtjes vandaan? WijGastvrij was te gast bij Willem de Boer in Emmeloord.
Minder verzuim in de zorg
Verzuimcijfers die alsmaar oplopen. Waar houdt het op? Hier houdt het op. Het verzuim in de zorg loopt terug.
Op bezoek bij CuliCare in Emmeloord
Kijkje achter de schermen van een innovatieve producent van maaltijden en maaltijdcomponenten. WijGastvrij biedt het aan in samenwerking met CuliCare te Emmeloord.
Minder administratie graag in de zorg
Zorgverleners besteden al jaren 40 procent van hun tijd aan administratie. Dat is teveel. Tijd om het anders aan te pakken. Wees creatief!
“Maak vlees duurder”
Vlees zou duurder moeten worden, want dat leidt tot minder zieken en lagere zorgkosten. Aldus Tapp.
Ouderen vertellen in zorgcentrum over WO II
Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Verteld door mensen die het meemaakten. Het gebeurde in woonzorgcentrum De Schuylenburgh in Silvolde.
Kookworkshops voor patiënten na maagverkleining
Maagverkleining is een een forse ingreep. Wie het ondergaat moet anders gaan eten en anders gaan leven. Kookworkshops helpen daarbij.
Norovirus slaat toe in Canada en Engeland
Het Norovirus is gevaarlijk voor kwetsbare ouderen. En het komt er weer aan, zo lijkt het. Alert zijn, in de gaten houden, is het advies.
Gezonde voeding tot in de behandelkamer
IJsselland Ziekenhuis wil met behulp van Albron het vitaalste ziekenhuis van Nederland worden. Daar wordt aan gewerkt.
Geen verrassende innovaties, wel 61.000 bezoekers
De Horecava kon weer eens doorgaan. Ruim 61.000 bezoekers over vier dagen. Daaronder ook ‘de nodige’ managers en medewerkers uit de zorg. En een groepje cliënten, ook uit de zorg.
“Prijsstijgingen leiden niet tot klachten”
De warme maaltijd is voor veel ouderen in de zorg het hoogtepunt van de dag. Bezuinig daar niet op, zegt ouderenbond ANBO.
Alle ziekenhuizen in New York serveren plantaardige maaltijden
New York City als voorloper op het gebied van plantaardig? Ja, daar lijkt het wel op. Alle elf ziekenhuizen in deze plaats serveren standaard plantaardige maaltijden.
Food Therapy helpt verslaafden
Nieuw concept voor de verslavingszorg: Food Therapy. Bedacht door top-chef en ervaringsdeskundige Justin van Doorn.
Schaf diploma’s af, ga werkend leren
Werkend leren, modules invoeren, diploma's afschaffen. Om zo iets te doen aan het enorme tekort aan medewerkers in de zorg.
Zorg geeft meer geld uit aan zzp-ers
Er ging vorig jaar meer geld naar ingehuurde medewerkers in de zorg. Een dure grap. FNV probeert een oplossing aan te dragen.
Telesuper sluit distributiecentrum
Het distributiecentrum van Telesuper in Almere sluit haar deuren. Dat gebeurt per 1 februari 2023.
À la carte en vers gekookt
À la carte en vers gekookt. Op ieder moment van de dag. Dat kan ook in een ziekenhuis, zegt Lex Moerke van Nij Smellinghe in Drachten.
Specialist in ouderenzorg moest beveiligd worden
Intimidatie en bedreiging. Het komt voor. Ook in de ouderenzorg.
Zorg wil groei zzp’ers indammen
Al die zzp'ers in de zorg. Het wordt te duur. Wat kunnen we eraan doen?
‘Gevaarlijke’ frituurpannen gingen terug naar de afdelingen
Afgelopen zaterdag speelde zich een drama af in de psychiatrische kliniek Veldzicht in Balkbrug. Een doorgedraaide patiënt stak in op medewerkers. De discussie over (on)veiligheid barstte los.
Caring Doctors strijdt voor plantaardig
Meer plantaardig, minder vis en vlees. Dat hebben we vaker gehoord. Maar nu is het een artsencollectief dat de noodklok luidt.
Zó trek je jongeren van 18 tot 26 over de streep
Jongeren van 18 tot 26 jaar, ofwel generatie Z. Hoe haal je ze binnen als medewerker of manager in de zorg? En hoe houd je ze vast? WijGastvrij organiseert een symposium.
Koks worden gek van allergieën en dieetwensen
Allergieën en dieetwensen maken het werk van koks er niet makkelijker op. Integendeel, het wordt steeds lastiger om het iedereen naar de zin te maken, zo constateren horecachefs.
Gezond snoepgoed van de Sint
Weg met die berg suikergoed. Ruim baan voor gezond snoepgoed. GGZ Delfland gaat aan de slag.
LUMC serveert uitsluitend gezonde gerechten
Een excursie die binnen twee dagen was volgeboekt. WijGastvrij bezocht het LUMC. Kort verslag van een bijeenkomst in het teken van vers koken, eiwitrijke gerechten en een restaurant dat de frituur heeft verbannen.
“Mijn zorghart is zó gigantisch groot”
Zorg verlenen in je vrije tijd. Nelly van Roosmalen (74) doet het graag. Daarom gaat ze keer op keer mee met het schip van de Zonnebloem. Een interview.
Meer groenten in de zorg prima, maar die eiwitten dan?
Groenten zitten in de lift, ook in ziekenhuizen. Maar gaat dat niet ten koste van die o zo belangrijke eiwitten?
De melkkeuken: het toppunt van steriel werken
Het toppunt van nauwkeurig en steriel eten bereiden tref je aan in de melkkeuken van het LUMC in Leiden. Hier bereiden ze zogenoemde strengkiemarme voeding.
Ikazia Ziekenhuis vecht voor bestaan
Het Ikazia Ziekenhuis stapelt verlies op verlies. De bank heeft per 1 oktober alle kredieten beëindigd waardoor het ziekenhuis op omvallen staat.