Onderzoek
Nieuws
Activiteiten WijGastvrij
Sneller herstel dankzij zes eetmomenten in OLVG
Sneller herstellen dankzij zes eetmomenten. In ziekenhuis OLVG weten ze hoe dat werkt. WijGastvrij nodigt je uit om er op 27 november een kijkje te nemen.
Martijn van Gemst
“Echte ingrediënten, geen gesjoemel”
Gastromeals van Martijn van Gemst richt op mensen die kampen met ziektebeelden zoals kauw- en slikproblemen. En met ondervoeding. Daarvoor bedenkt en produceert hij speciale gerechten.
Ziekenhuis Adrz
Gezonde gerechten goedkoper
Gezond eten is normaalgesproken duurder. Maar niet in ziekenhuis Adrz in Goes. Daar is gezond eten iets goedkoper en ongezond eten iets duurder.
Maastrichts onderzoek
Extra eiwitrijke voeding slecht voor IC-patiënten
Extra eiwit is voor IC-patiënten niet goed. Integendeel, het werkt averechts, zo blijkt uit Maastrichts onderzoek.
Van der Laan treedt af
Nieuwe bestuursleden WijGastvrij
Ron van der Laan (rechts) treedt af als bestuurslid van WijGastvrij. Bernadette Molier en Ruud Verkaaik zijn de nieuwe bestuursleden van de organisatie.
WijGastvrij
Kijkjes in de Keuken
Twee Kijkjes in de keuken, georganiseerd door WijGastvrij. Een groenteboer in het groot en een zeer bijzondere boerderij werden bezocht.
De inhoud
Uitblinkers 30 is in aantocht
Uitblinkers 30 al gezien? Hij komt eraan, 48 pagina’s. Reportages en informatie over vakkleding, eten, drinken en gastvrijheid in de zorg. Een overzicht.
WijGastvrij de boer op
“Het lekkerste eten komt van de mooiste landschappen”
Hoeve Biesland in Delfgauw is een groot biologisch boerenbedrijf dat onder meer levert aan horeca en zorg. WijGastvrij was er maandag 22 april te gast en kreeg te horen dat de kritische grutto een belangrijke signaalfuctie vervult.
Gratis workshops voor gastvrijheidsmedewerkers
Verleiden en Verrassen op 16 oktober
Vier workshops afgestemd op voedingsassistenten, gastvrijheidsmedewerkers en soortgelijke medewerkers in de zorg. Om te verleiden en te verrassen. WijGastvrij organiseert het event samen met haar partners.
Pleidooi tijdens zorgbeurzen
Eerst smaaktest dan eten
Gezond eten en bewegen. Dat is belangrijk. Tijdens de drie zorgbeurzen van 9 tot en met 11 april in Jaarbeurs Utrecht, werd dat nogmaals benadrukt. De beurzen mochten zich verheugen op veel belangstelling.
Inhoud
Uitblinkers 29 het land in
De zorg veert op. Uitblinkers 29 is het land in gegaan. 64 pagina’s met aandacht voor eten, drinken en gastvrijheid. In het kort de belangrijkste items.
John Hokkeling
“Ieder mens heeft gastvrijheid in zijn DNA”
Gastvrij zijn. Sommigen kunnen dat niet, het zit niet in ze, hoor je vaak. Klopt niet. Iedereen kan het, zegt John Hokkeling in een interview in Uitblinkers 29.
Programma WijGastvrij
Excursie bij Van Gelder groente en fruit
Een Kijkje in de Keuken van 'dé place to be voor groenten-liefhebbend Nederland’. Waar zou dat zijn? En wat gaat WijGastvrij allemaal nog meer organiseren?
Barbara Kerstens van Voeding Leeft
“Tien miljoen mensen chronisch ziek. Durf het anders te doen!”
Durf het anders te doen. Loop niet met de massa mee, kies voor preventie in plaats van pillen. Die oproep deed Barbara Kerstens, directeur van Voeding Leeft op de Horecava.
Threewise zorgacademie
Nu ook zorgopleidingen in Veenendaal
Nieuwe zorgopleidingen in Veenendaal. Van Threewise. En d'r komen er nog meer bij waardoor de dekking wat meer landelijk wordt.
Magazine WijGastvrij
Uitblinkers 28 het land in
Uitblinkers 28 komt naar je toe. Of is al bij je. Hieronder de belangrijkste onderwerpen.
Uitzonderingen
Back to de boer
Rechtstreeks inkopen bij de boer. Een ziekenhuis en een zorgaanbieder doen het. Maar het blijft bijzonder.
Zorggroep Oude en Nieuwe Land
Bewoners volgen masterclasses koken
Ook oudere mensen afhankelijk van zorg, zijn gesteld op leuke uitjes. Ze draaien hun hand niet om voor masterclasses bij een maaltijdproducent.Eén proteïnesoort per maaltijd
Het is weer eens een andere aanpak. Per maaltijd één proteïnesoort. Het team van One PRO wijdde er een een kookboek aan.
Bestuursleden koken
Aanschuiftafel van WijGastvrij
Donderdag 12 oktober vond de eerste Aanschuiftafel plaats van WijGastvrij. De bestuursleden Maarten Bijlsma (chef voor deze gelegenheid) en Paul Hoogmoed namen geholpen door medewerkers van Respect het koken en het serveren voor hun rekening.
Onvoorziene omstandigheden
Workshop VPT uitgesteld
De workshop VPT (Volledig Pakket Thuis) die op 23 november zou plaatsvinden, is uitgesteld. VPT is een zorgpakket dat de zorgaanbieder thuis aanbiedt bij mensen met een zorgvraag.
Ziekenhuis Alkmaar
73% vegetarisch: hoe doe je dat?
Het doorvoeren van vegetarische alternatieven in een ziekenhuis kan tot 'explosies' leiden. Maar het is wel mogelijk. Tijdens een excursie van WijGastvrij in het ziekenhuis van Alkmaar werd duidelijk gemaakt hoe je dat kunt aanpakken.
Groente -en fruitdaging
Wie maakt de lekkerste lunch?
Een groente- en fruitdaging. Ofwel: wie maakt de lekkerste lunch met groente en fruit? Je kunt er wat mee winnen.
Albeda Zorgcollege
Robots en andere slimme oplossingen
Biedt de zorgrobot de oplossing voor het personeelstekort? Voorlopig niet. Maar er zijn wel andere slimme oplossingen die iets kunnen betekenen.WijGastvrij is partner geworden van ToekomstProef
WijGastvrij en ToekomstProef zijn partners geworden. De samenwerking is onlangs tijdens een bijeenkomst in Amersfoort beklonken. Doel is het verduurzamen van eten en drinken in de zorg.
WijGastvrij
Aanschuiftafels voor thuiswonende ouderen bij Respect
Al eens gehoord van het fenomeen Aanschuiftafel? Bedoeld om thuiswonende ouderen in contact te brengen met hun omgeving. WijGastvrij organiseert er drie in Den Haag en scheveingen. Schuif maar aan.
Weer minder zieken
Hoe laat je het verzuim dalen?
Het verzuim in de zorg is weer wat gedaald. Wat kun je er zelf aan doen om het verder te laten dalen?
Guardian-onderzoek
“61 Ziekenhuizen in Engeland serveren gevaarlijk vlees”
Vlees met nitrieten en nitraten? Niet doen, want het kan kanker veroorzaken. Maar het gebeurt wel in Engeland.
Knorr Professional
Zes chefs winnen zorgconcert van Willeke of Paul
Soms heb je geluk. Dat hadden de zes chefs die een zorgconcert wonnen van Willeke Alberti of Paul de Leeuw. Het was een loterij.
Vakbeurs
Zorgtotaal in april 2024
Het duurt nog even, maar belangstellenden kijken er alweer naar uit. De Zorgtotaal in 2024. De datums staan vast.
Leerboek Voeding
“Voeding moet grotere rol krijgen in de zorg”
Het nieuwe Leerboek Voeding gaat zeer diep in op de rol die voeding kan spelen in de zorgverlening. Het boek bevat 52 hoofdstukken en verschijnt op vrijdag 9 juni.
De inhoud
Dit vind je in Uitblinkers 26
Uitblinkers 26 is uit. Gaat vanaf 30 mei het land in. Een overzicht van de belangrijkste onderwerpen.
Drink-Kit
Zo krijg je ouderen aan het drinken
Of ouderen in de zorg genoeg drinken? Nee, te weinig. Met het oog op de zomer verstrekken we tips.
Jeugdzorg Emmaüs Antwerpen
Gezond eten vermindert onrust en agressie
Gezond en lekker eten kan leiden tot meer rust en minder agressie bij jongeren met gedragsproblemen. Chef Lieve Broos vertelde aan leden van de Beroepsvereniging van Chefs Gastro-engineering hoe dat in zijn werk gaat.
Zorginstellingen
Hygiënecodes na 1 juli niet meer geldig
Nieuwe hygiënecodes voor eten en drinken in de zorg. Je bent verplicht om deze voor 1 juli aanstaande door te voeren, meldt het Voedingscentrum.
WijGastvrij bezoekt Willem de Boer
Wie is wie?
Zes eetmomenten op een dag, waarbij je iedere keer kunt kiezen uit meerdere gerechtjes. Hartstikke mooi. Maar waar komen al die gerechtjes vandaan? WijGastvrij was te gast bij Willem de Boer in Emmeloord.
Goed nieuws
Minder verzuim in de zorg
Verzuimcijfers die alsmaar oplopen. Waar houdt het op? Hier houdt het op. Het verzuim in de zorg loopt terug.
WijGastvrij
Op bezoek bij CuliCare in Emmeloord
Kijkje achter de schermen van een innovatieve producent van maaltijden en maaltijdcomponenten. WijGastvrij biedt het aan in samenwerking met CuliCare te Emmeloord.
Onthamsteren
Minder administratie graag in de zorg
Zorgverleners besteden al jaren 40 procent van hun tijd aan administratie. Dat is teveel. Tijd om het anders aan te pakken. Wees creatief!
Overconsumptie
“Maak vlees duurder”
Vlees zou duurder moeten worden, want dat leidt tot minder zieken en lagere zorgkosten. Aldus Tapp.
De Schuylenburgh in Silvolde
Ouderen vertellen in zorgcentrum over WO II
Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Verteld door mensen die het meemaakten. Het gebeurde in woonzorgcentrum De Schuylenburgh in Silvolde.
Franciscus Obesitas Centrum
Kookworkshops voor patiënten na maagverkleining
Maagverkleining is een een forse ingreep. Wie het ondergaat moet anders gaan eten en anders gaan leven. Kookworkshops helpen daarbij.
Pas op!
Norovirus slaat toe in Canada en Engeland
Het Norovirus is gevaarlijk voor kwetsbare ouderen. En het komt er weer aan, zo lijkt het. Alert zijn, in de gaten houden, is het advies.
IJsselland en Albron
Gezonde voeding tot in de behandelkamer
IJsselland Ziekenhuis wil met behulp van Albron het vitaalste ziekenhuis van Nederland worden. Daar wordt aan gewerkt.
Horecava 2023
Geen verrassende innovaties, wel 61.000 bezoekers
De Horecava kon weer eens doorgaan. Ruim 61.000 bezoekers over vier dagen. Daaronder ook ‘de nodige’ managers en medewerkers uit de zorg. En een groepje cliënten, ook uit de zorg.
Maaltijden ouderenzorg
“Prijsstijgingen leiden niet tot klachten”
De warme maaltijd is voor veel ouderen in de zorg het hoogtepunt van de dag. Bezuinig daar niet op, zegt ouderenbond ANBO.
Big City
Alle ziekenhuizen in New York serveren plantaardige maaltijden
New York City als voorloper op het gebied van plantaardig? Ja, daar lijkt het wel op. Alle elf ziekenhuizen in deze plaats serveren standaard plantaardige maaltijden.
Chef Justin van Doorn
Food Therapy helpt verslaafden
Nieuw concept voor de verslavingszorg: Food Therapy. Bedacht door top-chef en ervaringsdeskundige Justin van Doorn.
Symposium arbeidsmarkt