eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“61 Ziekenhuizen in Engeland serveren gevaarlijk vlees”

Guardian-onderzoek

61 Ziekenhuizen in Engeland zijn in opspraak gekomen vanwege het serveren van gevaarlijk vlees. Het gaat om vlees dat is gezouten met chemicaliën die kanker kunnen veroorzaken, zo heeft de Guardian gemeld na onderzoek te hebben gedaan.

Ook toonaangevende kankerziekenhuizen en kinderziekenhuizen maken deze fout, zo blijkt uit het onderzoek. In het vlees dat zij op de menukaart hadden staan bevonden zich mogelijk nitraten of nitrieten.

De resultaten van het onderzoek komen niet uit de lucht vallen. Wetenschappers en parlementsleden drongen er bij de regering op aan het gebruik van nitraten en nitrieten bij de voedselbereiding te verbieden. De WHO liet al weten dat ze darmkanker kunnen veroorzaken.

“Dit laatste onderzoek werpt een verontrustend licht op de risico’s waaraan kwetsbare groepen, waaronder kinderen, worden blootgesteld in onze ziekenhuizen”, zegt prof. Chris Elliott op het platform indy100.com. Hij is een expert op het gebied van giftige chemicaliën in voedsel. Elliott pleit voor een verbod op het  gebruik van nitrieten in voeding.  

De ziekenhuizen behoren tot de zogeheten NHS (National Health Service). Deze organisatie lijkt niet onder de indruk van het onderzoek en de kritiek van Elliott. Een woordvoerder van de NHS reageerde als volgt: “De NHS ondersteunt mensen in het ziekenhuis met gezonde maaltijden en heeft onlangs nieuwe nationale voedselnormen ingevoerd om de cateringdiensten voor patiënten verder te verbeteren.”

AM Fish