eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

À la carte en vers gekookt   

Ziekenhuis Nij Smellinghe

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten stapt over op à la carte maaltijden voor de patiënten. De maaltijden  worden in de eigen keuken vers bereid.   

Dit maakt Lex Moerke, manager horeca & services, bekend in het interview dat verschijnt in Uitblinkers 24. Patiënten kunnen straks op ieder moment van de dag kiezen wat ze willen eten. Koks bereiden de maaltijden.  Dit zal leiden tot een minimum aan waste, verwacht Moerke.  

Hij zegt daarover: “Toen ik hier begon (2015, red) gooiden we veertig procent van de bereide voeding die naar de patiënt ging weg. Dat had verschillende oorzaken. Patiënten moesten een dag van tevoren bestellen, terwijl ze niet wisten waar ze trek in zouden hebben de volgende dag. Verder bestelden ze vaak voor de zekerheid te grote porties.”

“De waste gaat straks, als we à la carte werken, naar schatting richting tien procent”

Straks gaat het ziekenhuis over op à la carte en kan de patiënt op ieder moment van de dag kiezen wat hij wil. “De regie ligt dan bij de patiënt’, zegt Moerke daarover “Ik had dit twee jaar geleden al willen invoeren, maar corona kwam ertussen. Nu zijn we er bijna.”

De keuken is er twee jaar geleden al op afgestemd. Moerke laat weten bezig te zijn met het bouwen  van eigen software. “De traditionele software kan niet aansluiten bij het gastmodel dat ons voor ogen staat.”

Het ziekenhuis gaat van start met een pilot. De waste ligt nu op 25 procent. Moerke: “Die gaat straks, als we à la carte werken, naar schatting richting tien procent.”

AM Fish