eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Agressie in de zorg: “intriest en schandalig”

Statement minister De Jonge

Van agressie in de zorg was altijd al sprake, maar het neemt door toedoen van het oplaaiende coronavirus nu enorm toe. Er is zelfs sprake van fysiek geweld. Minister Hugo de Jonge nam op sociale media stelling door de agressie te bestempelen als “in- en intriest” en “schandalig”.

Hugo de Jonge vond het tijd worden om een statement te maken op sociale media. Hij schrijft op LinkedIn over het toenemende wangedrag in en om de zorg. “Agressie, intimidatie, vernielingen, zó in- en intriest. Zó schandalig. Niemand mag z’n frustraties botvieren op onze mensen in de frontlinie van de coronacrisis. Al maanden mogen we op hen rekenen, ze doen hun mooie werk voor ons. Respect en dankbaarheid, dat verdienen ze.”

Intimidatie

Naast agressie is er sprake van intimidatie. Bij verpleeghuizen van Van Neynsel in Den Bosch en Vught hebben ze beveiligers onder de noodknop vanwege agressie en intimidatie tegen het personeel, zo meldde het Algemeen Dagblad.

Agressie in de zorg. Beveiligers staan stand by.

Bezoekerspas

Om toe te voegen dat je in het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) sinds ruim een maand niet meer zonder bezoekerspas op de afdelingen kunt komen. “Keihard nodig”, zo meldt de verslaggever. “Verzorgend personeel kreeg regelmatig de vreselijkste verwensingen naar het hoofd geslingerd als ze mensen aanspraken op de coronaregels.”

Ook buiten de zorg

Corona-agressie bestaat overigens niet alleen in de zorg. Ook daarbuiten is het vaak raak, zo blijkt. Agenten,  conducteurs en andere toezichthouders, die mensen aanspreken op hun gedrag, kunnen daarover meepraten.

AM Fish