eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

‘Amerikaan’ wil Nederlandse zorg ‘echt gastvrij’ maken

Gerard van Grinsven

Hij liet weten dat gastvrijheid in ziekenhuizen geld oplevert en de zorg verbetert, maar dan moet het roer in Nederlandse ziekenhuizen rigoureus om. Wie durft? De Nederlandse Amerikaan Gerard van Grinsven wil wel helpen.

Van Grinsven sprak tijdens het Care en Cure symposium op de Horecava. Vorig jaar trok dat een een klein aantal  mensen, nu was het theater gevuld. Noodgedwongen moesten ruim 20 bezoekers staan. Maar niemand ging voortijdig weg. De spreker wist de zaal te boeien.

Zorg uitgedaagd

Hij deed met een onderscheidend verhaal en daagde de Nederlandse zorg uit zijn voorbeeld te volgen. “Iedereen doet ongeveer hetzelfde, we kijken allemaal naar de ander, we zwemmen in de rode oceaan. Ik heb gekozen voor de blauwe oceaan. Die is zo onderscheidend dat je je niet hoeft af te vragen wat ze in rode oceaan doen.”

Van Grinsven werd als hotelier gevraagd om president-directeur van het Henry Ford West Bloomfield Hospital te worden. Hij zei ja. Hij gooide het roer om en maakte van het ziekenhuis een “community centre of wellbeing”.  Later ging hij ook aan de aan de slag in andere ziekenhuizen, zoals een vijftal American Cancer Treatment Centers.

Concerten  

Hij haalde de samenleving naar binnen met restaurants, eigen groente-kassen, kooklessen, kookdemo’s, concerten, wellness activiteiten en wat al niet meer. Er worden in het genoemde ziekenhuis zelfs huwelijken gesloten, op niveau, in de Ritz Carlton stijl. Met deze activiteiten kun je geld verdienen, aldus Van Grinsven. “Geld waarmee je de patiëntenzorg kun verbeteren.”

Lieve honden

De president-directeur maakte ook werk van de patiëntenzorg. In plaats van alleen de ziekte, wordt de persoon behandeld. “Normaal gesproken krijgt de patiënt te horen: ga maar liggen, wij gaan uw ziekte behandelen. Maar hij of zij komt ineens in een andere omgeving, een andere positie, heeft zorgen en emotionele behoeften. Daar spelen wij op in. We verzorgen accupunctuur, massages en nog veel meer. We hebben tien lieve honden rondlopen die iedere patiënt verwelkomen.”

Van Grinsven die Nederland 40 jaar geleden heeft verlaten, liet weten dat hij ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland wil ondersteunen op de weg naar meer gastvrijheid.

Meer over het optreden van Gerard van Grinsven lees je in Uitblinkers 13 dat op 10 maart verschijnt.
AM Fish