eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Antistoffentest zorgt voor duidelijkheid

Verpleeghuis Budel

Een corona  antistoffentest onder bijna alle medewerkers heeft in verpleeghuis De Mariënburght in Budel uitgewezen dat 39 procent van de medewerkers deze antistoffen in het bloed heeft. Dat is meer dan verwacht.

Het besluit van de directie om over te gaan tot een corona antistoffentest is bijzonder. Uniek zelfs, meldt NRC Next. Hiermee wil de directie duidelijkheid scheppen en angst wegnemen onder de medewerkers. Zij hebben het zwaar te verduren gekregen in de afgelopen maanden.

De test wijst uit dat 39 procent van de medewerkers antistoffen in het lichaam heeft, zonder zioek te zijn geweest. De uitslag van de test leidde niet tot onrust. Bestuursvoorzitter Steven Han zegt in NRC Next: “De één is oplucht dat ze kennelijk Covid-19 heeft gehad en er niets van heeft gemerkt. De ander is blij dat ze geen Covid-19 heeft gehad, want zij heeft dan in elk geval niemand besmet.”

In het genoemde verpleeghuis zijn in maart en april 34 bewoners aan Covid-19 overleden. Nog eens 34 zijn er ziek van geweest, terwijl 32 bewoners niet besmet raakten.

Direct handelen

Het onderzoek levert informatie op die straks bij een eventuele tweede golf toegepast kan worden zoals: eerder preventief mondkapjes en schorten gebruiken en in actie komen als meer dan 100 mensen op de 100.000 in de omgeving zijn besmet. De kans is namelijk groot dat het virus via bezoekers en medewerkers toeslaat onder de bewoners.

Verpleeghuis De Mariënburght heeft een contract afgesloten met een lokaal laboratorium om in hoog tempo iedereen te kunnen testen op corona. Steven Han: “Op basis van die resultaten kunnen we direct handelen in het geval er een uitbraak dreigt te ontstaan.”    
             

AM Fish