eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Belgische ziekenhuismaaltijden slecht voor gezondheid”

Onderzoek VTM

Het eten van ziekenhuismaaltijden in België leidt tot een meetbare achteruitgang van de gezondheid. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse televisiezender VTM.

Dat rapport schetst een “verwoestend beeld van voedingsverwaarlozing in de Belgische gezondheidszorg”, meldt nieuwssite The Brussels Times. De helft van de deelnemers aan het onderzoek kreeg versbereide maaltijden, de andere helft ziekenhuismaaltijden. Daarna werden de  gezondheidsresultaten gemeten.

De tien mensen die het ziekenhuisvoedsel hadden gegeten, leden al na twee weken aan verminderde eetlust en lusteloosheid. Hoewel laboratoriumtests geen verschillen in hun cholesterolwaarden lieten zien, verloren ze gemiddeld 1,5 kg, waarvan het grootste deel een verlies van spiermassa was, soms gepaard gaand met een toename van lichaamsvet.  

IJzergehalte daalde

Het ijzergehalte daalde dramatisch, zo erg zelfs dat als ze zes weken ziekenhuisvoedsel waren blijven eten, dit tot bloedarmoede had kunnen leiden, zo wordt toegevoegd. “Dit is schokkend”, zegt voedingsdeskundige Bart Geurden van de Universiteit Antwerpen tegen HLN.

Voeding met te weinig eiwitten leidt tot spierafbraak bij gezonde proefpersonen, zo blijkt uit het onderzoek. Bij zieke mensen zijn de gevolgen nog groter. Geurden: “Als je moet herstellen van een operatie, heeft je lichaam meer vitamines, eiwitten en ijzer nodig. Uit onderzoeken weten we dat patiënten die verse maaltijden krijgen, ook minder last hebben van infecties.”

Contractcateraars

Uit metingen is gebleken dat  51 procent van de 65-plussers bij aankomst in het ziekenhuis al een voedingsprobleem had. Bij driekwart van die patiënten verslechterde dat na opname nog eens verder.

De meeste Belgische ziekenhuizen hebben hun catering om economische redenen uitbesteed aan de Sodexos van deze wereld, zei Geurden, daarmee doelend op de contractcateraars.

AM Fish