eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Beroepsvereniging voor chefs in de zorg

België en Nederland

Een nieuwe vereniging slaat haar vleugels uit: de BVC, Beroepsvereniging van Chefs Gastro-engineering en zorg. Voor chefs uit Nederland en België.

De BVC gaat zich bezig houden met het behartigen van belangen, met opleidingen en informatie verstrekken over het vak. Voorzitter is Lobke van den Wijngaert, Chef Gastro-engineering Lang Traject en eigenaar van het eerste smaakcentrum in België

Ze laat weten dat chefs in de zorgsector te maken hebben met complexere maaltijdvereisten en een toenemende vraag naar gepersonaliseerde smaak- en textuuroplossingen voor specifieke patiëntengroepen. “Ook zorgverleners krijgen te maken met een complexere zorgproblematiek.”

Complexer

Ook de maaltijdzorg is complexer geworden. Daarover meldt de voorzitter: “De digitale revolutie in de zorg en de modernisering van culinaire systemen en processen vereisen getrainde en deskundige chefs die zorgen voor een effectieve en efficiënte voedingszorg, die rekening houdt met de wensen, behoeften en verwachtingen van de zorgbehoevenden.”

Er is nog iets dat aandacht behoeft, zo blijkt. Er is behoefte aan “geactualiseerde kennis” en aan verbinding met de andere zorgberoepen. “Ook het gevoel, niet de erkenning te krijgen die aansluit bij de complexiteit en het maatwerk in de zorgkeukens, speelt hierbij een rol.”

New Chefs

Op het gebied van verenigingen in de voedingswereld is het de afgelopen jaren een komen en gaan van namen geweest. New Chefs in Healthcare bijvoorbeeld, opgericht in de zomer van 2016, voor Nederlandse en Belgische chefs in de zorg. Inmiddels niet meer vindbaar.    

AM Fish