eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Bewoners volgen masterclasses koken  

Zorggroep Oude en Nieuwe Land

Nooit te oud om kennis te maken met kooktechnieken. Bewoners van Zorggroep Oude en Nieuwe Land volgden masterclasses bij Willem de Boer Food & Events in Emmeloord. Ze genoten onder meer van een eetbaar bloemetje.

Het binnenkrijgen van de juiste voeding is voor iedereen belangrijk, maar voor senioren kan dit echt het verschil maken, zeggen ze bij Willem de Boer Food & Events. “Hoog tijd dus om het bewustzijn over goede voeding te vergroten.”

Het werd een masterclass koken. Iets leren en de gasten in de watten te leggen. Daar ging het om, vertelt Marije Huisman, marketing manager bij Willem de Boer. Ze kreeg een verzoek van Pauline van der Zee, coördinator welzijn van de genoemde organisatie, om samen iets te organiseren voor de bewoners.  

De masterclasses waren opgedeeld in een voor-, hoofdgerecht en een dessert. Tijdens het voorgerecht kregen de deelnemers van alles te horen over smaaksturing. Proeven doe je niet alleen met je tong, ook je gehemelte geeft smaak door, aldus Marije. “In een goed samengesteld gerecht worden dan ook alle zintuigen geprikkeld.”

De aanwezigen kregen allereerst een eetbaar bloemetje voorgeschoteld. Bijzonder voorgerecht. Met het hoofdgerecht liet de chef daarna zien wat presentatie met je eetlust doet. Voor veel senioren wordt eten een opgave, portiegrootte en presentatie zijn dan extra belangrijk, zegt Marije Huisman. “Een maaltijd die er goed uitziet en bovenal niet aanvoelt als een opgave om op te eten, maakt van eten weer een feestje.”

De ochtend werd afgesloten met een eiwitrijk dessert en met beweging. Die combinatie draagt bij aan een sneller herstel. Huisman: “Voor ons was het erg leuk om de reacties van de bewoners te horen. Zij zijn uiteindelijk één van de eindgebruikers van onze maaltijden.”

AM Fish