eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Caring Doctors strijdt voor plantaardig

Ziekenhuiskeukens

Ziekenhuiskeukens zouden meer plantaardig eten moeten bereiden, aldus het artsencollectief Caring Doctors.

Caring Doctors wil het vleesgebruik terugdringen om de gezondheid van mens en milieu te verbeteren, meldt Medisch Contact. Orthopedisch chirurg Patrick Deckers is de aanjager van het collectief.

In een manifest pleit hij voor een dieet met veel minder dierlijke eiwitten. Niet alleen omdat de huidige mate van vleesconsumptie tot welvaartsziekten leidt, maar ook omdat de intensieve veehouderij leidt tot milieuschade, aldus Caring Doctors.

“Zorg leveren zoals nu is niet langer haalbaar, ook vanwege personeelstekorten”

Het collectief vreest dat het aantal patiënten met welvaartsziekten als diabetes en kanker de komende jaren dramatisch zal stijgen. “Zorg leveren zoals nu is niet langer haalbaar, ook vanwege personeelstekorten”, aldus Deckers.

Gezonder leven leidt tot minder zorglast en minder medicijngebruik, zegt Deckers. “Terwijl er nog steeds weinig wordt geïnvesteerd in preventie. En nu ondergaan mensen een dure operatie voor bijvoorbeeld darmkanker, om daarna in het ziekenhuis twee dagen later weer een worstje op hun bord te krijgen.”

“Ik voel me er niet senang bij om zo mijn kunstje als orthopeed te blijven doen”

Deckers omschrijft dit als dweilen met de kraan open. “Ik voel me er niet senang bij om zo mijn kunstje als orthopeed te blijven doen. We stevenen af op een klimaatcollaps, die deels door de bio-industrie wordt veroorzaakt. We moeten echt iets gaan doen.”

Genieten van vlees of vis is nog wel mogelijk, zegt Deckers. “Maar nu eten Nederlanders gemiddeld 38 kilo vlees per persoon per jaar, terwijl 12 tot 14 kilo minder vlees eten per jaar al veel veiliger voor de gezondheid is.”

Caring Doctors wil proberen om ziekenhuis- en andere instellingskeukens te laten overstappen naar een hoofdzakelijk plantaardig dieet. “Laat mensen beleven dat je op die manier ook lekker, en bovendien gezond, kunt eten. Je kunt zo een andere mindset creëren.”

Caring Doctors wil zich ook sterk gaan maken voor zaken als het verminderen van zout, vet en suiker in voedingswaren, het afbouwen van vlees- en zuivelsubsidies en betere betaalbaarheid van groenten en fruit. De organisatie wil gaan samenwerking met Caring Farmers en Caring Vets:  vergelijkbare clubs van boeren en dierenartsen.

AM Fish