eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Cliënten ouderenzorg waarderen versbereid beter

Onderzoek

Cliënten in de langdurige zorg waarderen versbereide maaltijden beter. Daarnaast komt versbereid ook ten goede aan de algehele maaltijdbeleving. Dit blijkt uit onderzoek van Ellen Willemsen, verbonden aan de master Health Food Innovation Management aan Maastricht University.

Het onderzoek gaat in op de ervaringen van cliënten in kleinschalige woongroepen met versbereide maaltijden versus kant-en-klare maaltijden. De input bestond uit 74 vragenlijsten door bewoners – met hulp – ingevuld en 38 interviews met zorgmedewerkers.

De resultaten van de bewoners toonden aan dat, hoewel er geen significant verschil werd gevonden in het emotioneel welzijn, er wel een lichte positieve relatie was tussen maaltijdbeleving en welzijn. Bovendien waardeerden de bewoners de smaak en beleving van versbereide maaltijden duidelijker hoger. 

De zorgmedewerkers rapporteerden wél een positief effect van versbereide maaltijden op het emotioneel welzijn van de bewoners. Zorgmedewerkers merkten bovendien op dat vers koken bijdraagt aan een huiselijker gevoel en meer betrokkenheid.

Maar liefst 27% van de bewoners gaf aan wel eens te helpen met koken. Een zorgmedewerker benadrukt: “Als je zelf kookt en de beleving hebt smaakt het eten beter. Ook al koken ze niet altijd zelf, ze hebben invloed, ruiken het eten, en ervaren alles mee.”

Een tweede onderzoek werd uitgevoerd door Keukentijgers. Dit richtte zich op de financiële kant van vers koken in zorgorganisaties. Interviews met 18 managers uit 14 zorgorganisaties laten zien hoe organisaties budget kunnen overhouden door getrainde medewerkers, zoals Smaakchefs, die voor meer bewoners, efficiënter en met minder budget kunnen koken.

Ook zijn verschillen zichtbaar hoe wordt omgegaan met mee-eten door medewerkers en naasten. Mee-eten kan vanuit therapeutisch oogpunt een oplossing zijn, maar ook een inkomstenbron. Het rapport biedt strategische inzichten en praktische tips voor zorgorganisaties om efficiënter om te gaan met budgetten en personeel, zonder in te leveren op kwaliteit of beleving, meldt Albron in een persbericht.  

AM Fish