Voedingsassistenten in de zorg raken niet in paniek vanwege de aanwezigheid van cliënten, patiënten of collega’s die mogelijk besmet zijn met het Coronavirus. Dat blijkt een inventarisatie van Uitblinkersindezorg.nl.
De inventarisatie maakt wel duidelijk dat zorginstellingen en ziekenhuizen alert zijn op de mogelijke verspreiding van het virus. Plannen van aanpak liggen klaar. Als het gaat gebeuren, weet iedereen waar hij of zij aan toe is, zo blijkt uit gesprekken met betrokkenen. “Het is ook niet nieuw voor ons. we hebben vaker te maken met virussen en besmettelijke aandoeningen”, aldus een woordvoerder.
Geïsoleerde kamers
Het virus is dichterbij gekomen nadat een 56-jarige man uit Loon op Zand besmet is geraakt. De man ligt in quarantaine in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Medici en andere bezoekers kunnen deze en andere geïsoleerde kamers alleen via een sluis betreden. De kans op verdere besmetting door toedoen van deze patiënt is vrijwel uitgesloten, zo heeft het ziekenhuis bekend gemaakt.
Maaltijden
De maaltijden voor de besmette patiënt worden overigens niet door gastvrijheidsmedewerkers geserveerd, maar door verpleegkundigen, zo blijkt. Zij nemen de geldende voorschriften in acht.
Nelleke Meinders van BGP-opleidingen laat desgevraagd weten dat het Coronavirus onder haar cursisten niet tot verontrusting heeft geleid. “Voedingsassistenten weten hoe ze moeten handelen als het gaat om besmettingen. Ze zijn goed op de hoogte van de risico’s en de hygiëneregels en zullen daarom niet zo snel de fout in gaan of in paniek raken.”
Geen hand
Sommige gastvrijheidsprotocollen zullen wellicht worden aangepast. Het schudden van de hand bijvoorbeeld. Op sommige plaatsen in de zorg wordt dat nu niet meer gedaan om de kans op verspreiding van virussen zo klein mogelijk te laten zijn.
Tweede geval
Intussen is een tweede geval vastgesteld. De vrouw die werkzaam is in het Amsterdam UMC zit in thuisisolatie in Diemen. Welke functie de vrouw bekleedt is niet bekend.