eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Covid-19 patiënten proeven weer

Test Smaakcentrum

Covid-19 patiënten die hun smaak geheel of gedeeltelijk zijn kwijtgeraakt, kunnen weer proeven en genieten van het eten. Dat blijkt uit een test van Smaakcentrum Antwerpen.

De test is gericht op Covid-19 patiënten die hun smaak langdurig zijn kwijtgeraakt. De methode die  werd toegepast, is afgeleid van de oncologische smaakmethode, ontwikkeld door het Center for Gastrology te Leuven*.

O-box met 13 smaken

Hoe ging het Smaakcentrum te werk? Sterk vereenvoudigd komt het hierop neer: de patiënt wordt geconfronteerd met 13 smaken uit de O-box (smaakbox). Men gaat na welke smaken aanslaan en welke niet. Als een product aanslaat, wordt dat verwerkt in de gerechten die de patiënt krijgt voorgeschoteld.

Lobke van den Wijngaert: “Bij sommigen komt de smaak vanzelf terug.”

De patiënt wordt een maand lang getest. Hij of zij geeft zijn bevindingen wekelijks weer en de mensen van het Smaakcentrum stemmen recepten af op zijn of haar individuele voorkeuren. Zodat de patiënt weer met smaak gaat eten.

Jongen van 17

De resultaten van de test zijn spectaculair, zegt Lobke van den Wijngaert, namens het Smaakcentrum. Zo was een jongen van 17 jaar zijn smaak al zes maanden kwijt. Jongen wanhopig, moeder ten einde raad. Door mierikswortel toe te passen en nog een aantal aanpassingen door te voeren ging hij weer met smaak eten. “Een geweldige opluchting en een uitkomst voor deze mensen. Ook een erkenning van het feit dat er echt sprake was van een smaakprobleem en dat het niet iets was wat tussen de oren zit.”

Ze voegt toe dat mierikswortel niet voor iedereen werkt. “In andere gevallen zijn het weer andere producten waarmee we resultaat behalen.” 

Voor altijd?

Maar zitten deze patiënten dan nu voor altijd vast aan deze aangepaste recepturen? Van den Wijngaert: “Dat weten we niet. Bij sommigen komt de smaak vanzelf terug na een week of enkele maanden, bij anderen duurt het langer. Maar hoe lang? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.”

*Het Center for Gastrology werkt samen met ‘Center for Primary Food Care’, de Universiteit Antwerpen, Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) het Smaakcentrum in Antwerpen en Z+ Pharma.

AM Fish