Het toppunt van nauwkeurig en steriel eten bereiden tref je aan in de melkkeuken van het LUMC in Leiden. Hier bereiden ze zogenoemde strengkiemarme voeding voor kinderen van nul tot zestien jaar, zo blijkt uit een reportage in Uitblinkers 23.
Babyvoeding hoort daarbij. Moedermelk verrijkt met aanvullende bestanddelen of kunstmatige melk. Voor zeer kwetsbare baby’s.
Strengkiemarm wil zeggen dat het eten volledig steriel moet zijn. Vleeswaren worden nog eens extra verhit in de oven, koekjes apart verpakt, bananen ontsmet met alcohol en in folie verpakt.
Tijdens ons bezoek is dieetkok Sanne den Hollander bezig met het samenstellen van de voeding
Tijdens ons bezoek is dieetkok Sanne den Hollander in haar eentje bezig met het samenstellen van de voeding waaronder ook tal van speciale diëten. Ze is een van de drie dieetkoks van het LUMC die hiervoor is bevoegd.
Werken in de melkkeuken – het achterste deel is steriel – is een kwestie van zeer secuur zijn en nauwkeurig afwegen, op de gram. Concentratie is geboden.
In het voorste deel van deze keuken kunnen ouders van een ziek kind overigens zelf het eten bereiden als het kind heel graag dat bewuste eten wil. Veelal betreft het allochtone ouders die hier gebruik van maken.
Ook een strengkiemarme keuken heeft zo haar menselijke kanten. Hoofd voeding Elly Baak: “Kinderen die hier zijn opgenomen hebben het zwaar te verduren. Als je ze blij kunt maken met een gerecht waar ze aan hechten, moet je dat niet nalaten, vinden wij.”De reportage is verschenen in Uitblinkers 23. De digitale versie daarvan kun je vinden op deze site.
