eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Dit vind je in Uitblinkers 26

De inhoud

De nieuwe Uitblinkers gaat vanaf 30 mei het land in, nummer 26. Een overzicht van de belangrijkste onderwerpen.

Aangepast bestek, speciale borden en bekers. Hulpmiddelen bij het eten. Ze worden niet voorgeschreven door voedingsassistenten, maar door ergotherapeuten. Tessa Plender vertelt hoe dat in zijn werk gaat.

Ontspan als het even kan. Kort verhaal met een paar tips voor zorgmedewerkers die zichzelf soms voorbij lopen.

Ouderen voldoende laten drinken. Niet makkelijk, wel belangrijk, zeker nu de zomer nadert. Verslag van een workshop van Wenda Linthorst in woonzorgcentrum Hagerpoort in Maastricht.

De Participatie Keuken richt zich ook op zorginstellingen. Reportage over dit bijzondere initiatief van Ben Lachhab die van oordeel is dat slechte mensen niet bestaan.

Gezonde voeding promoten. Dat wil de zorg graag.  En terecht. De menukaart kan daar een handje bij helpen. Specialist Bianca Roemaat legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

Vechten tegen agressie. Helaas is dat nodig in de zorg. Een nieuwe e-learning kan daarbij van pas komen.

Zes eetmomenten per dag, waarbij je per keer kunt kiezen tussen meerdere gerechtjes. Maar waar komen die gerechtjes vandaan? Verslag van een WijGastvrij-excursie bij Willem de Boer in Emmeloord.

Een ingreep, bijvoorbeeld een knieprothese, is pas zinvol op de lange termijn als iemand gezond leeft. Dat zegt orthopedisch chirurg Patrick Deckers in een interview met Uitblinkers. Hij pleit voor 80% plantaardig en 20% dierlijk.

Voedingsassistenten zijn belangrijker geworden in het  ziekenhuis en de zorg. Daarom is opleiden noodzakelijk. Wat is er zoal mogelijk?

Minder uren verknoeien aan bijkomstigheden zoals administratie, e-mailen en vergaderen. Dat wil iedere zorgmedewerker. Stichting Zorgmakers lanceert een kansrijk plan.

Tien betrokkenen maken de balans op bij de GGzE te Eindhoven. Het gaat er nu heel anders aan toe dan in 1999. De cateraar die toen zijn intrede deed, heeft het veld allang weer moeten ruimen.   

En natuurlijk weer columns van Lisette Bossert, Michel Overwijk, Wenda Linthorst en Geert Hilferink. Uitblinkers 26, ook online te lezen op deze site onder de kop ‘Magazine’.

AM Fish