eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Duurzaam werken levert de zorg geld op”

Dutch Health Week

Het doorvoeren van maatregelen die de duurzaamheid bevorderen en de CO2-uitstoot verminderen kan de zorg voordeel en geld opleveren. “Begin er daarom nu aan”, aldus Evelyne Haas van Onze Zorg Is Opgewekt tijdens een digitale sessie van de Dutch Health Week.

De sessie die op dinsdag 18 mei plaats vond stond in het teken van duurzaamheid in de zorg. Vastgelegd is dat dat we met z’n allen de CO2 uitstoot in 2030 met 49 procent teruggebracht moeten hebben. Tal van aanpassingen – denk aan zonnepanelen, led-verlichting, warmtepompen – kunnen daaraan bijdragen.

Geen vlees

Ook de maaltijden kunnen een rol spelen. Een aantal keren in de week geen vlees eten draagt bij aan een duurzamer klimaat, aldus Evelyne Haas. Om toe te voegen dat het aanbod van vegetarische producten groot is. “Je hebt bijvoorbeeld heerlijke vegetarische gehaktballen. Veel mensen weten dat niet en realiseren zich ook niet wat de impact van vlees eten op het milieu is.”

“Je hebt heerlijke vegetarische gehaktballen”

Het bedrijf Onze Zorg Is Opgewekt helpt zorgorganisaties met het maken en doorvoeren van plannen die de duurzaamheid verbeteren. “En dan wel zo dat het die organisaties ook geld oplevert. Dat kunnen we aantonen.”

Besparing vijf tot zes ton

Wybaut Nouwens, adviseur duurzame bedrijfsvoering bij ASVZ (45 locaties voor mensen met verstandelijke beperking in zuidwest Nederland), beaamde dat. Aanpassingen op de locatie ASVZ Vincentius te Udenhout komen de duurzaamheid ten goede en leiden tot forse besparingen van vijf tot zes ton per jaar, aldus Nouwens.

Het ging om een reeks maatregelen. Het klooster dat moeilijk te verwarmen was, werd verkocht. Twee duurzame, energieneutrale gebouwen kwamen daarvoor in de plaats. Gebouwen met zonnepanelen, led-verlichting, warmtepompen, optimale isolatie en meer duurzame toepassingen.

Investeren in zonnepanelen levert rendement op.

Waarom wachten?  

Evelyne Haas raadt aan om niet te wachten met het doorvoeren van maatregelen. “Hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt, want straks moet je in korte tijd al die investeringen doen. Als je er snel bij bent, heb je meer tijd om de stappen te zetten die je moet zetten. Bovendien levert investeren in duurzaamheid rendement op en dat kan de zorg ten goede komen. Waarom zou je ermee wachten?   

De Dutch Health Week, een online evenement voor de zorgsector, vindt plaats van 18 tot en met 21 mei 2021. Het evenement wordt georganiseerd door de vakbeurzen Zorgtotaal, Zorg & ICT en Support.        
   

AM Fish