eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Eerst smaaktest dan eten

Pleidooi tijdens zorgbeurzen

Gezond eten en bewegen stonden centraal tijdens Zorg & food, een van de drie zorgbeurzen die van 9 tot en met 11 april in Jaarbeurs Utrecht plaatsvonden. De beurzen mochten zich verheugen op veel belangstelling.

’s Morgens stonden lange rijen bij de ingang. Verder trokken bijzondere attracties, zoals deze twee opvallende dames – zie foto – de aandacht. Het merendeel van de standhouders liet weten tevreden te zijn met de publieke belangstelling. Tijdens de ochtenden en de vroege middaguren was het druk. En met ‘de kwaliteit’ van het bezoek zat het ook wel goed, zo vernamen we. Veel managers en veel beslissers.

“Het lijkt hier wel een reünie”, zei een van hen op woensdag 10 april. Hij had die dag veel bekenden ontmoet. De manager bezocht de beurzen met een reden: een nieuwe aanbesteding van food staat bij zijn instelling voor de deur. “Na zeven jaar mag dat ook wel weer een keer.” Hij was een van de bezoekers van de beurzen Zorg & food, Zorg & facility en Zorg & ict die tegelijkertijd werden gehouden en vrijwel naadloos in elkaar overliepen.

Een van de sprekers op Food Mainstage, een minitheater, was de schrijver Ronald Giphart. Hij pleitte voor eten dat is afgestemd op de voorkeuren van de patiënt of cliёnt. Je kunt vragen wat mensen lekker vinden, maar ook een stap verder gaan, door ze een smaaktest af te nemen, opperde Giphart.

Giphart heeft gewerkt in de keuken van toprestaurant De Librije. “Daar zijn ze op het idee gekomen om mensen een smaaktest af te laten leggen voordat ze gaan eten. Vervolgens zouden ze het menu aan kunnen passen op de uitkomsten van die test. Dit is nog toekomstmuziek, maar wellicht gaat dit toch gebeuren. Ook voor de zorg zou dit een stap kunnen zijn.”

Die stap is op een aantal plaatsen in zorg overigens al gezet. Maar net even anders dan Giphart het bedoelt. Het gaat in deze gevallen om patiënten die hun smaak zagen veranderen als gevolg van chemo’s. Middels smaaktesten worden uitgezocht wat ze nog wel lekker vinden.    

Een uitgebreid verslag van het opmerkelijke verhaal van Giphart en van bijzonderheden op de beursvloer tref je aan in Uitblinkers 30 dat vanaf  28 mei verschijnt.  

AM Fish