eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Extra aandacht voeding ‘dankzij’ corona

Onderzoek ouderenzorg

Het coronavirus en de daarmee gepaard gaande isolatie van ouderen zorgen ervoor dat eten en drinken in de ouderenzorg straks meer aandacht zullen krijgen. Dit om het leven  aangenamer en het eten lekkerder en gezonder te maken, zo blijkt uit het onderzoek Voedingsverzorging Ouderenzorg in Crisistijd* van Sense FM.

Dat eten en drinken door toedoen van de crisis straks meer aandacht zullen krijgen is niet het enige pluspunt van de coronacrisis, zo blijkt uit het onderzoek. Sense FM meldt namelijk dat de schaarste aan personeel zal afnemen. “De waardering voor de zorg is immers sterk toegenomen, meer mensen willen er werken.”

Komt bij dat de horeca naar verwachting werkgelegenheid zal verliezen, want een behoorlijk aantal bedrijven gaat failliet, aldus Wim van der Meer, die het onderzoek uitvoerde. “Daardoor komen er meer mensen vrij voor de zorg.”

Meer slagvaardigheid

Sense FM stelt vast dat het agendabeheer efficiënter zal worden en dat de saamhorigheid, de slagvaardigheid en de creativiteit in de zorg duidelijk zijn gegroeid in de crisis. “En dit zal waarschijnlijk blijven.”

De zorg gaat meer gebruik maken van ict-toepassingen omdat men daar tijdens de corona-crisis noodgedwongen mee heeft gewerkt.

Goedkoper

Asperges en nog een paar producten werden door toedoen van corona goedkoper.

Prijsdalingen zijn er ook. Verse kruiden, aardappelen, asperges, kreeft en andere luxe vis- en vleessoorten zijn goedkoper geworden, omdat de vraag uit de horeca bijna is weggevallen.

Het onderzoek brengt ook de negatieve gevolgen van de crisis voor de ouderenzorg in beeld. Er worden daarnaast drie scenario’s geschetst.  Alle conclusies, bevindingen en scenario’s publiceren we in Uitblinkers 14 dat op 26 mei verschijnt.

Het onderzoek

Drs. Wim van der Meer van Sense FM.

* Drs. Wim van der Meer van Sense FM heeft het onderzoek ‘Voedingsverzorging ouderenzorg in crisistijd’ uitgevoerd van 25 maart tot 2 april.

Elf zorgorganisaties, twee cateraars en vier maaltijdleveranciers namen eraan deel. Zij vertegenwoordigen circa 140.000 maaltijden in de ouderenzorg. “Het betreft een substantiële onderzoeksgroep.”    

AM Fish