Sterrenchef Justin van Doorn heeft een nieuw concept ontwikkeld voor de verslavingszorg: Food Therapy. Gezamenlijk koken en gezonde voeding zijn de pijlers onder deze aanpak die deelnemers kansrijker maakt in hun strijd tegen verslaving.
Dit bleek onder meer tijdens een sessie bij Action on Addiction in Brasschaat nabij Antwerpen, een bedrijf dat mensen helpt die problemen ondervinden met een verslaving. Van Doorn belegt daar sessies voor verslaafden die werk maken van hun herstelproces. Datzelfde doet hij bij Yes We Can Clinics in Nederland.
Als chef op topniveau kookte Van Doorn – op de foto met Stefanie van Action on Addiction – in sterrenrestaurants in binnen- en buitenland. Maar hij raakte verslaafd aan coke en andere middelen. Zette een cokelijn op tussen Aruba en Nederland. Liep tegen de lamp, ontsnapte door een vormfout aan gevangenisstraf, was een tijdje clean, maar raakte daarna weer in de problemen en greep weer naar drugs. Om ze vervolgens ook weer af te zweren.
Het idee om voeding en verslavingstherapie te combineren ontstond toen Van Doorn zich in een afkickkliniek verbaasde over het slechte eten. Door daar zelf te gaan koken zag hij de sfeer bij de mede-cliënten veranderen.
Daarover: “Het lekkere eten zorgde ervoor dat het klagen stopte waardoor er meer ruimte ontstond om dichter bij zichzelf te komen en meer verbonden te raken met de groep, wat de therapie ten goede kwam.”
Food Therapy zag het levenslicht, een nieuw concept als onderdeel van de behandeling van verslaving, zegt Van Doorn “Cliënten ervaren Food Therapy als het leukste én meest heftige onderdeel van hun therapie.”
Van Doorn schreef het boek Food Therapy met daarin zijn verhaal en stap voor stap zijn aanpak. Compleet met voorbeeldrecepten. Verslavingsklinieken kunnen ermee aan de slag als onderdeel van de behandeling, maar verslaafden en hun families kunnen het ook zelf toepassen.
Het boek Food Therapy (€24,95) kun je bestellen bij Justin van Doorn.