eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Geldzorgen voor zorgmedewerkers 

Onderzoek PGGM&CO

Een grote groep zorgmedewerkers ondervindt heel nadrukkelijk de negatieve gevolgen van de prijsstijgingen. Dit laat mentaal sporen na bij medewerkers die daarnaast kampen met een hoge werkdruk en de naweeën van corona.

Dit blijkt uit onderzoek dat PGGM&CO (pensioenuitvoeringsorganisatie) heeft laten uitvoeren door Miles Research, onder bijna 1000 zorg- en welzijnsmedewerkers en 1000 medewerkers uit andere sectoren. De huidige prijsstijgingen van onder andere energie, benzine en boodschappen, trekken een flinke wissel op het financiële welzijn van zorg- en welzijnsmedewerkers.

90% van hen merkt de negatieve gevolgen van de prijsstijgingen in de portemonnee. Twee derde merkt er zelfs heel veel van, meldt PGGM&CO. “Meer zorg- en welzijnsmedewerkers maken zich dan ook zorgen over hun financiële situatie ten opzichte van vorig jaar.“

Impact corona

16% heeft vaak zorgen, meer dan de helft af en toe. Nog kunnen rondkomen is de grootste zorg. Dit laat ook mentaal sporen na bij de medewerkers die -mede door de impact van corona en hoge werkdruk- al minder mentaal fit zijn dan de rest van werkend Nederland, melden de onderzoekers.

Uit het onderzoek blijkt dat dat 16% zich vaak zorgen maakt over de financiële situatie, 53% maakt zich af en toe zorgen. 7% ervaart zijn financiële situatie als slecht.

Zelfhulptest

Henriette Davelaar, directeur PGGM&CO, meldt in het persbericht: “We weten uit eerdere onderzoeken dat zorg- en welzijnsmedewerkers al langere tijd onder druk staan, zich zorgen maken over hun gezondheid en mentaal minder fit zijn dan de rest van werkend Nederland.”

Volgens Davelaar zouden medewerkers hulp moeten vragen. Ze denkt daarbij onder meer aan een financiële zelfhulptest en het aangaan van financiële coachgesprekken. Ze pleit daarnaast voor trainingen voor leidinggevenden “om het moedige gesprek te voeren met medewerkers over persoonlijke onderwerpen, zoals hun financiële situatie.”

Informatie over het onderzoek vind je hier.


AM Fish