eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Gericht voorschrijven van voeding verlaagt zorgkosten

Het per individu gericht voorschrijven van eten en drinken verlaagt de kosten van de zorg en van ziekenhuisopnames. Dit komt naar voren uit een zeer brede pilot in Massachusetts in de VS, meldt de nieuwssite Healthleadersmedia.com

De pilot, genaamd Massachusetts Food is Medicine Service Inventory, brengt individuen, zorgverleners en organisaties bij elkaar. Dat gaat via een platform, gelanceerd door enkele organisaties en de Harvard Law School in Boston.

Vier manieren

Het programma bevat informatie over vier manieren om voeding in te zetten als medicijn:  
1) Medisch op maat gemaakte maaltijden. Voor personen met de hoogste zorgbehoeften. Voedingsdeskundigen ontwikkelen deze maaltijden.
2) Medisch op maat gemaakte voedselpakketten. Bestaan uit een selectie van minimaal bereide kruidenierswaren, geselecteerd door een voedingsdeskundige. Onderdeel van een behandelplan voor mensen die zelf kunnen winkelen en koken.
3. Verwijzingen naar voedzaam eten zoals producten verkrijgbaar op boerenmarkten of supermarkten. Denk aan fruit en groenten. Waardebonnen stimuleren mensen om deze producten te kopen.
4. Programma’s voor gezond eten op gemeenschapsniveau. Gericht op voedzaam eten. Uitgevoerd in overleg met een belanghebbende in de gezondheidszorg, zoals een zorgverlener of voedingsdeskundige.

Grote impact

Katie Garfield, directeur van Whole Person Care, een van de betrokken organisaties, laat weten dat de Food is Medicine-diensten, die drie jaar bestaan, grote impact kunnen hebben op het verbeteren van voeding en gezondheid. “Door ernstig zieke patiënten medisch op maat gemaakte maaltijden voor te schotelen kan de behoefte aan ziekenhuisopnames enorm dalen, zo blijkt uit onderzoeken”, zegt Garfield.

Die daling betreft ook de kosten voor de gezondheidszorg. Die gaan met 16% naar beneden, zegt Garfield. Ze laat weten dat nader onderzoek naar de daling van de kosten zal volgen.

AM Fish