eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

‘Gevaarlijke’ frituurpannen gingen terug naar de afdelingen

Psychiatrische kliniek Veldzicht

Waterkokers en frituurpannen werden uit veiligheidsoverwegingen van de afdelingen verwijderd maar zijn daar later weer teruggeplaatst. Met alle risico’s van dien, zo blijkt uit een artikel in de Gelderlander over de psychiatrisch kliniek Veldzicht in Balkbrug.

Afgelopen zaterdag speelde zich daar een drama af. Een doorgedraaide psychiatrische patiënt stak in op medewerkers. Een vrouwelijk sociotherapeut kwam om het leven, twee collega’s raakten ernstig gewond. De dader maakte een eind aan zijn leven.

De instelling in Balkbrug is een Centrum voor Transculturele Psychiatrie. Het merendeel van de patienten is van buitenlandse afkomst. Het drama van afgelopen zaterdag heeft gezorgd voor een enorme schok onder de medewerkers.

De discussie over de (on)veiligheid van de medewerkers laaide op

De discussie over de (on)veiligheid van de medewerkers laaide op. Ook zaken die met eten en drinken te maken hebben werden onderwerp van gesprek. In 2017 werd een sociotherapeut overgoten met kokend water. Daarna verdwenen de waterkokers van de afdelingen om daar na een paar weken weer geplaatst te worden. Dat was toch handiger, vond me.

De frituurpannen verdwenen, om risico’s te vermijden, eveneens van de afdelingen. Ook die werden daar na verloop van tijd daar weer geplaatst. De krant sprak met oud-medewerkers die spreken van een doofpotcultuur. Mensen die aan de bel trekken over veiligheidsrisico’s krijgen nul op rekest, zo wordt gemeld. “Ze verliezen zelfs hun baan.”AM Fish