eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Gezond eten vermindert onrust en agressie

Jeugdzorg Emmaüs Antwerpen

Minder agressie, minder stress, betere vooruitzichten en betere contacten. Dat kun je bereiken door aandacht te besteden aan gezonde voeding, zo blijkt uit de gang van zaken bij Jeugdzorg Emmaüs Antwerpen.

Lieve Broos, chef in de genoemde instelling, vertelde het verhaal tijdens een digitale bijeenkomst van de BVC, de Beroepsvereniging van Chefs Gastro-engineering. Broos combineert haar passie voor koken met het begrijpen van de specifieke behoeften van jongeren met gedragsproblemen, zo maakte Lobke van den Wijngaert, voorzitter van de BVC, duidelijk.

Broos liet weten dat het negen jaar geleden, toen ze van start ging in de genoemde instelling, moeilijk was om lekkere, gezonde gerechten op tafel te krijgen. De begeleiders die de maaltijden moesten regenereren, hadden onvoldoende tijd, kennis en betrokkenheid om dat optimaal te doen.

Het ging niet goed met de warme avondmaaltijden. Problemen, stress, vechtpartijen, politie erbij. Dat kan anders en beter, dacht Broos. Samen met andere betrokkenen ging ze van start met een traject dat ertoe leidde dat er dynamiek ontstond rond de maaltijden.

Een reeks maatregelen droeg daaraan bij. Men vroeg familieleden van de jongeren bijvoorbeeld om zo nu en dan te gaan koken, er werden kookworkshops georganiseerd, er werd individueel met de jongeren gesproken over hun voorkeuren, er werden boekjes met foto’s van maaltijden verspreid. Kortom: eten en drinken en de presentatie ervan kregen veel aandacht.

“Is de sfeer niet goed dan neigt men meer naar junkfood”

Niet alles werd een succes. De maaltijdsoep die men op woensdagen serveerde, werd afgevoerd. Broos: “De jongeren aten die soep wel, maar na tien keer hadden ze het gezien en zijn we ervan gestapt.” Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat de jongeren overdag al veel ‘liquide producten’ binnenkrijgen waardoor ze ’s avonds behoefte hebben aan vaste voeding, veronderstelt Broos.

Het gevolg van de nieuwe aanpak is dat er meer rust en verbinding is ontstaan. Er doen zich nu veel minder incidenten voor in de instelling. De sfeer is stukken beter, aldus Broos. “Als de sfeer goed is zijn jongeren eerder geneigd om gezond te gaan eten. Is de sfeer niet goed dan neigt men meer naar junkfood.”


AM Fish