eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

“Het lekkerste eten komt van de mooiste landschappen”

WijGastvrij de boer op

In het kader van Kijkje in de Keuken ging WijGastvrij de boer op. De organisatie bracht op maandag 22 april een bezoek aan Hoeve Biesland in het buitengebied van Delfgauw. Een groot biologisch bedrijf dat ook aan de zorg levert.

Een kleine groep belangstellenden woonde de excursie bij. En zag hoe het bedrijf, dat beschikt over stallen, landerijen, een zorgboerderij, een winkel, een webshop, een slagerij, een bakkerij en andere units, te werk gaat. Met oog voor de natuur en dan vooral voor biodiversiteit. Veel planten en veel soorten een kans geven.

Elien Phernambucq verzorgde de rondleiding onder zonnige, maar zeer koude omstandigheden. Op de foto hieronder legt ze uit dat ook waterbeheer een rol speelt bij de bedrijfsvoering van Hoeve Biesland. Omdat het water in de sloten hoog staat, een bewuste keus, hebben meer plantensoorten een kans om te settelen en te groeien. Dat is goed voor de biodiversiteit.

Dat laatste is dan weer in het voordeel van de populatie van weidevogels, zoals grutto’s en kieviten. Horecaklanten vragen Elien wel eens of grutto’s lekker zijn, maar die hebben het verkeerd begrepen. “Grutto’s zijn kritische vogels. Als zij een gebied uitkiezen om hun jongen in groot te brengen dan weet je zeker dat het een gezond leefgebied is. Daarom hechten wij veel waarde aan grutto’s.”

De koeien staan op 22 april nog binnen in de zeer ruime, open potstallen. De weilanden zijn nog te nat om te betreden. Maar de omgeving is prachtig, merkt een van de deelnemers op. Elien: “Het lekkerste eten komt van de mooiste landschappen. Dat valt mij iedere keer weer op.”

Na een korte onderbreking: “Ja, ik ben best wel een snob geworden wat dit betreft”, doelt ze op het feit dat ze kritisch is over wat ze eet.

Hoeve Biesland levert aan uiteenlopende groepen: particulieren, horeca en ook zorg, te weten een personeelsrestaurant van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum), gelegen in de omgeving van de boerderij, die uitsluitend  aan regionale klanten levert omdat de transportkosten anders te hoog oplopen.

Hamvraag: zijn andere zorgorganisaties en ziekenhuizen ook genegen om In te gaan kopen bij biologische boerenbedrijven? Uit de groep komt geen duidelijk antwoord op deze vraag. Maar een ziekenhuis, zoals het LUMC, kent bij de nieuwe aanbesteding, waarvan momenteel sprake is, wel meer waarde toe aan aspecten als duurzaamheid en regionale herkomst, aldus Elly Baak, teamleider patiëntenvoeding, restauratieve dienst en catering van het LUMC.

Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst tref je aan in Uitblinkers 30 dat in de laatste week van mei verschijnt.

WijGastvrij ging maandag 22 april de boer op. Het was koud, maar zonnig.
AM Fish