eten, drinken & gastvrijheid
Wij Gast Vrij

Treincoupé voor verpleeghuis bestaat al langer

Ontspoord

Het idee om een coupé met echte treinstoelen in een verpleeghuis te plaatsen, zoals de NS en Alzheimer Nederland dat vorige week naar buiten brachten, is zeker niet nieuw. Het bestaat al langer, zo blijkt.

In Zorgcentrum d’n Horstgraaf in Venlo beschikken ze al langer over een volledig ingerichte treincoupé. Bedoeld om mensen met dementie te prikkelen. In de treincoupé ervaren deze mensen een echte treinreis tussen Venlo en Nijmegen, zo meldt 1limburg.nl.

De inzittenden zien een foto van een station in Venlo terwijl stationsgeluiden weerklinken. De ‘passagiers’ kijken ‘naar buiten’ en zien het landschap aan zich voorbij trekken. Uiteraard zijn dat filmbeelden. De truc met de trein zorgt voor rust in de hoofden van ouderen die onrustig zijn.

Gratis treinstoelen

In de coupé staan stoelen en materialen uit echte treinen. De NS heeft destijds gratis treinstoelen en accessoires geleverd, zo werd vorig jaar augustus gemeld. Al eerder – op 2 maart 2019 – maakte RTV Oost bekend dat verpleeghuis de Zonnekamp in Steenwijk een treincoupé had gebouwd. Ook ten behoeve van ouderen met dementie. Zie het filmpje.    

Alzheimer Nederland en de NS brachten vorige week de zogenaamde Hoofdreiscoupé onder de aandacht. Ook bestemd voor mensen met dementie die dan een surrogaatreis ondernemen terwijl ze de instelling niet uit komen. “Familieleden schuiven aan en drinken een kopje koffie mee, terwijl het landschap voorbijtrekt. Alle zintuigen worden geprikkeld. Zien, horen, voelen. Een prachtig initiatief!”, aldus Alzheimer Nederland en de NS.

Ontspoord

Beide organisaties wekken de indruk dat het idee nieuw is en dat ze het zelf bedacht hebben. Maar in dat opzicht zijn ze ontspoord, want de stilstaande  treincoupé met ‘voorbijtrekkend landschap’ is al eerder bedacht en gebouwd.  

AM Fish